Oslo

 

Oslo hoofdstad van Noorwegen, het is een moderne stad en de grootste stad van het land. De plaats ligt aan het Oslofjord in het zuidoosten van Noorwegen en het is een van de snelst groeiende steden van Europa. De fjord is een populaire plaats voor zeilen en windsurfen. In en rondom Oslo liggen wandel- en fietspaden, parken, bossen, meren en de springschans Holmenkollen. In de hele stad zijn fietsenstallingen (Bysykkel) met goedkope huurfietsen.

 

Bezienswaardigheden Oslo

 

In de binnenstad, het centrum van Oslo ligt het stadhuis (Radhuset), het gebouw is geopend in 1950 ter ere van het 900 jarige bestaan van Oslo. In het gebouw hangen veel kunstwerken en jaarlijks is hier de uitreiking van de Nobelprijs voor Vrede. De bekendmaking van de winnaar van de Nobelprijs voor vrede vindt plaats in het nabij gelegen Nobel Peace Center.

 

Er zijn veel musea in Oslo, het Nationaal museum met kunst uit heel Noorwegen, het Oslo stadmuseum over de ontstaansgeschiedenis van de stad, het Historisch museum en het Munchmuseum met ruim 1.000 schilderijen van Edvard Munch. Zijn werk “De Schreeuw” werd ooit gestolen, dit schilderij wordt gezien als een weergave van de natuur die schreeuwt en de mens bedekt zijn oren. Het werk is talloze malen nagemaakt en onder andere door Greenpeace gebruikt om te protesteren tegen kernenergie. Op het schiereiland Bygdøy liggen ook een aantal musea, zoals het Vikingschip museum en het Norks Folkemuseum, een openlucht-museum met ruim 150 gebouwen uit heel Noorwegen en aandacht voor de Sami cultuur.

 

Uitgaan Oslo

 

De Karl Johans Gate is de belangrijkste winkelstraat in het centrum en de verbinding tussen het station en het Koninklijk Paleis. De winkelstraat en de omliggende straatjes is een voetgangersgebied en uitgaansgebied, naast de vele winkels, ook leuke souvenirwinkels, zijn er straatartiesten en veel terrassen. Voor het Koninklijk paleis staat een standbeeld van de Noorse wiskundige Niels Henrik Abel. Jaarlijks wordt er door de koning van Noorwegen de Abelprijs uitgereikt. De wisseling van de wacht bij het paleis elke dag om 14:30 trekt veel toeristen.

 

Bekende jaarlijkse festivals in de stad zijn: het zesdaagse Oslo Jazz festival in augustus, het Øya rockfestival in augustus en het Norwegian Wood Rock Festival in het Frogner/Vigeland park in juni.

 

 

Parken en strand Oslo

 

Er zijn in en rondom Oslo veel parken, in de wijk Nordstrand ligt het natuurpark Svartdal met een schitterend uitzicht op het Oslofjord en een lang strand. Het Ekeberg park met het Ekebergbos en archeologische opgravingen is een park in ontwikkeling met plannen voor een scluptuurpark. Edvard Munch schilderde hier zijn natuurschilderij “De Schreeuw”.

 

Het Frognerpark staat beter bekend onder de naam Vigelandpark vanwege de Vigeland sculpturen in het park. Het sculptuurpark is echter een deel van het Frognerpark, het park is het grootse stadspark van Oslo, er zijn bruggen, fonteinen en picknickplaatsen en het park is gratis toegankelijk.

 

 

Het park met de Vigeland sculpturen is het grootste beeldenpark ter wereld. Bekende beelden zijn onder andere de bruggroep, dit is een brug met 58 bronzen beelden, de fonteingroep, de monoliet of de levenszuil en het levenswiel. Bij de ingang van het park ligt het Vigelandmuseum.