Werelderfgoed Noorwegen

 

In Noorwegen zijn nu acht werelderfgoed monumenten (2017) waarvan zeven cultureel en een natuurlijk. Vooral de schitterende fjorden trekken jaarlijks veel bezoekers.

 

 

Informatie over het werelderfgoed in Noorwegen:

 

Cultureel erfgoed

 

  • Bryggen, de oude werf van Bergen in het zuidwesten van Noorwegen. Karakteristieke houten huizen, voormalige handelsnederzetting van het Hanze Verbond. Het Hanzekantoor werd later een complete woonwijk, er staan nog 62 houten huizen met een kenmerkend stadsgezicht.
  • Geodetische boog van Struve  –  Een keten van driehoeksmeetpunten van Noorwegen tot aan de Zwarte Zee, de Struve-boog ligt in tien landen.
  • Mijnstad Roros en omgeving, na opening van de kopermijnen in de 17de eeuw werden er veel karakteristieke houten huizen gebouwd en een smelterij. De stad Roros, centraal gelegen in Noorwegen, heeft een mooi middeleeuws stadsgezicht met circa 2000 houten huizen en een kerk.
  • Rjukan-Notodden, industrieel erfgoed in de provincie Telemark in het zuiden van Noorwegen. Een landschap met waterkrachtcentrales, spoorwegen, transmissielijnen, fabrieken en steden voor werknemers. Opgericht door Norsk Hydro om kunstmest te produceren uit atmosferische stikstof.
  • Rotskunst van Alta, rotstekeningen in de Altafjord in de provincie Finnmark in het uiterste noorden van het land. Duizenden rotstekeningen uit 4200 v. Chr. tot 500 v. Chr. verspreid over zeven plaatsen tonen het prehistorische leefmilieu van het Hoge Noorden.
  • Staafkerk van Urnes, de kerk werd gebouwd tussen 1130 en 1150 en wordt ook wel de “koningin van de kerken”genoemd. De staafkerk is gebouwd in een traditionele Scandinavische houtarchitectuur, gebaseerd op Viking tradities maar ook op Keltische kunst en een Romaanse constructie. De staafkerk van Urnes staat in de gemeente Luster in het zuidwesten van Noorwegen.
  • Vegaoyan – Vega archipel, cultureel landschap met tientallen eilanden ten zuiden van de Poolcirkel. Een landschap met vissersdorpjes waar vissers en boeren ruim 1500 jaar in hun levensonderhoud konden voorzien door onder andere het vissen en het verzamelen van eiderdons.

 

 

Natuurlijk erfgoed

 

West-Noorse fjorden  – Geirangerfjord en Naeroyfjord gelegen in het zuidwesten van Noorwegen. Fjorden met een bijzondere natuurlijke schoonheid, smalle en steile rotswanden en veel watervallen. De West-Noorse fjorden worden gezien als de mooiste fjord landschappen ter wereld. Door de fjorden worden vooral in de zomer rondvaarttochten gemaakt en veel cruiseschepen hebben de fjorden als tussenstop, ze zijn een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Noorwegen.

 

Op de voorlopige werelderfgoed lijst van Noorwegen staat onder andere een uitbreiding van het Zweedse natuurgebied Laponia  met het Noorse nationaal park Rago.