Oekraïne

 

De hoofdstad van Oekraïne is Kiev, het land heeft een oppervlakte van 603.000 vierkante kilometer en ruim 44,6 miljoen inwoners. De nationale munteenheid is de Hrynvja. De vlag van Oekraïne is van boven naar beneden blauw en geel. De vlag is het symbool van het Oekraïense landschap, het blauw staat voor de mooie lucht en het geel voor de graanvelden.

vlag Oekraine

Oekraïne ligt in Oost-Europa en grenst aan Rusland, Wit-Rusland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. Oekraïne (Ykpaiha / Ykraiha) is het grootse land van Europa dat volledig in Europa ligt. Het zuiden van Oekraïne grenst aan de Zwarte Zee en het zuidoosten aan de Zee van Azov. De kustlijn heeft een lengte van bijna 2.800 kilometer en het schiereiland de Krim, geannexeerd door Rusland in 2014, ligt in deze zeeën.

 

Het landschap bestaat uit vruchtbare vlaktes, steppes zoals de Pontisch-Kaspische Steppe en plateaus (soort hoogland gebied). Grote rivieren in het land zijn de Dnjepr, Dnjestr en de Seversky Donets.

 

In het zuidwesten ligt de Donau Delta. In het westen liggen de bergen de Karpaten en op de Krim ligt het Krimgebergte. Belangrijke historische en culturele monumenten in het land zijn de Zeven Wonderen van de Oekraïne, zoals het Sofiyivsky Park, Kiev Pechersk Lavra, St. Sophia kathedraal en Kamjanets-Podilsky. Werelderfgoed is onder meer: de Geodetische boog van Struve, Taurische Chersonesos en de voorhistorische beukenbossen van de Karpaten.

 

Natuurgebieden Oekraïne

 

 

Beschermde gebieden zijn de Zeven Natuurwonderen van de Oekraïne zoals het Falz-Fein biosfeer reservaat Askania-Nova, Graniet-steppe land van Buh en het Nationaal park Dnister kloof. In de Oekraïne zijn circa 40 beschermde natuurgebieden, waaronder Nationale Parken, biosfeer reservaten en natuurreservaten. De flora wordt gekenmerkt door mediterrane flora, steppe flora, bossteppe en bos, de fauna bestaat onder meer uit veel wilde dieren vooral in de bossen en uitgestrekte vogelgebieden. Ecotoerisme wordt in de natuurgebieden actief gestimuleerd voor behoud van de Oekraïense natuur en inkomsten voor de lokale bevolking.

 

vakantiebestemmingen Oekraïne

 

natuur en cultuur Oekraïne

 

overige informatie Oekraïne