Kiev

 

Kiev is de hoofdstad van de Oekraïne, de stad ligt aan twee kanten van de rivier de Dnjepr een van de langste rivieren van Europa. De Dnjepr was in het verleden de handelsrivier tussen het huidige Istanbul en Scandinavië. Langs de rivier liggen veel stranden en een paar parken, favoriete plaats voor de inwoners van Kiev in de zomermaanden. 

 

 

Bezienswaardigheden Kiev

 

Er zijn veel bezienswaardigheden in Kiev. De Sint-Sophia kathedraal met bijbehorende kloostergebouwen en de Kiev-Petsjersk Lavra zijn werelderfgoed. Ze liggen op twee heuvels op de rechteroever van de Dnjepr. De Kiev-Petsjersk Lavra ook bekend als het Holenklooster of het klooster van de grotten speelde een belangrijke rol in de verspreiding van het orthodoxe geloof in de 17de tot de 19de eeuw. Bij de Kiev Petsjerk Lavra zijn talrijke architectonische monumenten ondergebracht, variërend van klokkentorens aan kathedralen tot complexe ondergrondse grot systemen en vestingmuren. Ten noordoosten van de Sint-Sophia kathedraal ligt het St. Michaelsklooster met de gouden koepel.

 

De St. Andreas kerk ligt in het centrum van Kiev, de kerk in barok bouwstijl werd gebouwd van 1747 tot 1754  naar het ontwerp van de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli. Vanaf de kerk slingert de Andriyivskyy Descent, (Andreas Descent) straat steil naar beneden naar het Kontraktova plein in de wijk Podil. Aan deze weg staan veel monumenten en ligt een museum. Podil is een van de oudste wijken van Kiev en was vooral een handelscentrum.

 

Maidan – Onafhankelijkheidsplein

 

Het Majdan Nezalezjnosti, het Onafhankelijkheidsplein, is het centrale plein van Kiev en wordt lokaal Maidan genoemd. Op het Maidan wordt jaarlijks de kerstboom opgezet en zijn er elk jaar festiviteiten op de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne en op de Kiev stadsdag. Het plein is ook de plaats van protesten en politieke demonstraties zoals de Oranjerevolutie van 24 november 2004 tot 5 januari 2005. Het Euromaidan of het Europlein protest is gestart op 21 november 2013, de betogers willen meer aansluiting bij de Europese Unie en in de toekomst EU lidmaatschap voor Oekraïne.

 

 

Gratis rondleidingen

 

In Kiev zijn er gratis rondleidingen, Free Tours Kiev is een particulier initiatief gerund door jonge gidsen met liefde voor de stad. De gratis rondleiding start elke dag om 12:00 en om 16:00 uur bij het centrale postkantoor op de Maidan Nezalezhnosti (Onafhankelijkheidsplein).