Lviv

 

Lviv ligt in het westen van Oekraïne op een hoogte van 296 meter, het is een belangrijke culturele, economische en toeristische stad voor het hele westen van het land. Lviv ligt aan de Europese waterscheiding, dit is een waterscheidingslijn tussen de stroomgebieden van rivieren die uitmonden in de verschillende zeeën, ten zuiden van de heuvel in Lviv stromen de rivieren naar de Zwarte Zee en ten noorden van de heuvel stromen de rivieren naar de Oostzee. Een deel van de oude stad is opgericht in de middeleeuwen en een Unesco werelderfgoed en wordt vanwege de archeologische cultuur wel de Oekraïense stad met de mediterrane flair genoemd. Een andere naam voor de stad is de Leeuwenstad, in het wapen van de stad is onder de goudkleurige muur met de drie torens een leeuw te zien.

 

Bezienswaardigheden Lviv

 

Het historische centrum van Lviv met de opmerkelijke architectuur en stedelijke structuur is een bijzondere samenvoeging van Oost-Europese, Italiaanse en Duitse architectonische stijlen en artistieke tradities. Het historische centrum bestaat uit twee delen; het gebied rondom de restanten van het Vysokyi Zamok, het Hoge Kasteel, gebouwd tussen de dertiende en de zeventiende eeuw en het stadscentrum Seredmistia grotendeels gebouwd in de veertiende eeuw. Er rijdt een toeristentreintje  door de oude stad langs een aantal bezienswaardigheden en er zijn gidsen met een gedetailleerde kennis van de oorsprong en de geschiedenis van de belangrijkste gebouwen in de stad.

 

 

Er zijn een aantal bezienswaardige kerken zoals de Latijnse kathedraal, de Grieks-Katholieke kathedraal, de Oekraïense en orthodoxe hemelvaartskerk, de Armeense Maria kathedraal, de Israelische synagoge en de Boim kapel. Andere bezienswaardige gebouwen in de oude stad zijn onder andere het stadhuis op het marktplein, het opera theater, een universiteit en het Potocki paleis met rondom het paleis nog een deel van het oorspronkelijke park. Een van de oudste en mooiste parken in de stad is het Stryiskyi Park met circa 40.000 bomen en veel tuinkunst, het park is aangelegd in 1879 en is nu een belangrijke plaats voor ontspanning en educatie. Op de Svobody Avenue staat een groot monument ter ere van de beroemde dichter en schrijver Taras Sjevtsjenko.

 

Het Shevchenkivskyi Hai openluchtmuseum is een weergave van de traditionele levenswijze van het westen van de Oekraïne, met houten kerken, oude huizen, tuinen, bewoners in traditionele kleding, arbeiders die handwerk verrichten en veel oude gebruiksvoorwerpen. Het is een groot openluchtmuseum en een rondleiding met een lokale gids duurt ruim twee uur.

 

In de stad zijn een aantal musea en bibliotheken en jaarlijks zijn er festivals zoals de grootste Oekraïense boekenbeurs en het Leopolis jazzfestival.

 

Het openbaar vervoer in de stad is goed met trams, bussen en trolleybussen en een kleine internationale luchthaven die is uitgebreid en gemoderniseerd voor het Europees voetbalkampioenschap 2012. In de stad en omgeving is de Marsjroetka, een kleine bus als taxi voor maximaal 10 personen, een populair vervoermiddel en er is een ruime keus in hotels, appartementen en restaurants in de stad en de omgeving.