Odessa

 

Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee, het is een belangrijke havenstad en de grootste stad aan de Zwarte Zee, gebouwd op een hoogte van 40 meter. In de zomermaanden is er een gemiddelde temperatuur van 23 graden en in de wintermaanden door het zeeklimaat een gemiddelde temperatuur van zes graden. De stad ligt circa 30 kilometer ten noorden van de monding van de rivier Dnestjr en ruim 400 kilometer ten zuiden van Kiev. Het is een van de belangrijkste havens van het land als containerhaven maar ook voor het toerisme, ten zuidwesten van de stad ligt de luchthaven en er is een spoorverbinding naar onder andere Kiev en Moldavië.

 

 

Bezienswaardigheden Odessa

 

Er is dagelijks een markt op de “7 kilometer weg”, de meeste winkeltjes zijn hier gevestigd in containers, er zijn circa 15.000 winkeltjes met een bijzonder ruim aanbod.

 

De Potjomkin trappen of de Potemkin trap is een opvallend herkenningpunt in Odessa en ligt tussen de oude stad en de haven, naast de trap ligt een kabelbaan. Er zijn 192 treden en door verandering in breedte van de treden vormen de trappen een optische illusie waardoor de trap veel groter lijkt dan deze in werkelijkheid is.

 

Het Griekse plein ligt in het oude centrum en is een van de grootste pleinen van de stad. In de zomermaanden zijn er regelmatig festivals, concerten en tentoonstellingen.

Het postkantoor is een architectonisch monument en cultureel erfgoed gebouwd tussen 1893 en 1895 als communicatiecentrum van het Russische Rijk.

 

Het theater van Odessa is gebouwd tussen 1883 en 1887 in neobarok stijl met veel opvallende sculpturen uit onder andere de Griekse mythologie. Het indrukwekkende interieur is in rococo stijl met onder andere schilderijen met afbeeldingen uit de beroemdste toneelstukken van Shakespeare. De grote zaal heeft een uitstekende akoestiek en is vooral een opera en ballet theater.

De meest bezienswaardige kerken in de stad zijn onder andere de St. Paul kerk, het St. Panteleimon klooster en de transfiguratie kathedraal. In de stad liggen verder een aantal musea en parken en tuinen zoals het vrij toegankelijke stadpark, een botanische tuin en de Victorie tuin.

 

 

De Catacomben van Odessa is een groot ondergronds gangenstelsel, tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijke schuilplaats en nu zijn een deel van de catacomben open voor publiek. De ingang van het gedeelte dat te bezichtigen is ligt bij het ondergrondse museum of Partisan Glory.

 

 

Rondom de stad liggen een aantal zandstranden en de stad is in de zomermaanden een populaire toeristische bestemming  met veel hotels en restaurants. Odessa is ook een belangrijke plaats voor medisch toerisme en er zijn veel soorten behandelingen en therapieën mogelijk.