Tsjernivtsi

 

Tsjernivtsi is een stad in het zuidwesten van Oekraïne en ligt grotendeels aan de rechteroever van de rivier de Proet, een zijrivier van de Donau. Tsjernivtsi of Chernivtsi is de traditionele hoofdstad van de historische Boekovina regio. De vestigingsplaats van de voormalige residentie van metropolieten van deze regio is nu een werelderfgoed monument en eigendom van de lokale universiteit. Tsjernivtsi is een van de belangrijkste culturele steden van West-Oekraïne met veel historische gebouwen en de stad wordt ook wel “Klein Wenen” genoemd omdat het vroeger deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en de stijl van architectuur deels zichtbaar is in het huidige stadsbeeld. De stad ligt op een hoogte van 248 meter in een heuvelachtige en bosrijke omgeving. Er is een treinstation met een spoorlijn verbinding naar onder andere de steden Lviv en Kiev en ten zuidoosten van de stad ligt een internationale luchthaven.

 

Bezienswaardigheden in Tsjernivtsi zijn onder andere het theater, het stadhuis, de Joodse begraafplaats, het museum voor Joodse geschiedenis en cultuur van Boekovina en de residentie van de metropoliet. De Olha Kobylianska straat is een winkelstraat met veel gebouwen uit de negentiende eeuw, de straat is vernoemd naar de Oekraïense schrijfster en feministe Olha Yulianivna Kobylianska. Haar werken staan ​​bekend om hun impressionistische, lyrische beschrijvingen van de natuur en het boerenleven in de historische regio Boekovina. Het gebouw waar zij woonde in Tsjernivtsi is sinds 1944 een museum en sommige van haar werken zijn als toneelvoorstelling te zien in verschillende theaters in Oekraïne.

 

Residentie van Bukovinische en Dalmatische metropolieten

 

De residentie van de metropolieten of kerkvaders is een groot complex geïnspireerd op de Moorse en Byzantijnse architectuur. Het is ontworpen door de Tsjechische architect Josef Hlavka en gebouwd tussen 1864 en 1882.

 

De hele residentie is een Unesco werelderfgoed en onder beheer van de universiteit van Tsjernivtsi. De bouwstijl wordt omschreven als eclecticisme, een combinatie van verschillende bouwstijlen of kunststromingen. Het indrukwekkende gebouwencomplex met onder andere de oorspronkelijke residentie met een bibliotheek en verschillende andere zalen, een klooster en klokkentoren, een seminarie, een kerk met muurschilderingen en een aantal kapellen. Centraal ligt een groot plein en rondom de residentie ligt een park met een standbeeld van de architect Hlavka. Oorspronkelijk was het gebouwencomplex een belangrijke theologische universiteit, vanaf 2004 werden de gebouwen grondig gerestaureerd en in 2011 werd het een werelderfgoed en door de lokale bevolking gekozen als een van de Zeven Bouwkundige wonderen van Oekraïne.

 

Tsjernivtsi is een vrij onbekende toeristische bestemming in een bezienswaardige regio, er zijn hotels en appartementen en excursie mogelijkheden naar het Karpatengebergte, de Boekovina kloosters en de omliggende nationale parken.