Werelderfgoed Oekraïne

 

In de Oekraïne  zijn nu 7 werelderfgoed monumenten (2017) waarvan 6 cultureel en 1 natuurlijk erfgoed. Informatie over het werelderfgoed in Oekraïne:

 

Cultureel erfgoed

 

  • Geodetische boog van Struve, een keten van driehoeksmeetpunten van Noorwegen tot aan de Zwarte Zee, gezamenlijke werelderfgoed inschrijving in tien landen.
  • Grootstedelijk gebied van Boekovina in Tsjernivtsi (Chernivtsi), het gebied ligt in het  nationaal natuurpark Cheremosh en is nu onderdeel van de Universiteit van Chernivtsi
  • Houten tserkvas van de Karpaten in Polen en Oekraïne, gezamenlijk werelderfgoed. Een groep van 16 kerken gebouwd van horizontale houten stammen in Polen en Oekraïne tussen de 16de en 19de eeuw.

 

  • Kiev met de Sint-Sophia kathedraal en gerelateerde kloostergebouwen en het kloostercomplex Kiev-Pechersk Lavra.
  • Lviv, een gedeelte van het historisch centrum met het kasteel en omgeving en Seredmistia met het centrum van de stad en gebouwen vooral in barok stijl.
  • Oude stad van de Taurische Chersonesos en de Chora aan de Zwarte Zeekust in de regio Sebastopol op de Krim werd in de vijfde eeuw voor Christus gesticht op de noordelijke oever van de Zwarte Zee door Dorische Grieken. Het werelderfgoed bestaat uit zes gebieden met stedelijke restanten van openbare gebouwen en monumenten uit het Stenen en Bronzen tijdperk en uit de Chora; rechthoekige percelen landbouwgronden van gelijke grootte met wijngaarden.

 

Natuurlijk erfgoed

 

Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s.