Oostenrijk

 

Oostenrijk heeft een oppervlakte van 83.870 vierkante kilometer en 8,3 miljoen inwoners. De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen. De vlag van het land is van boven naar beneden rood, wit, rood. Volgens sommige bronnen zouden de kleuren van de vlag gebaseerd zijn op geestelijke kennis en Koninklijke macht en het symbool zijn van de hemel en de aarde.

vlag Oostenrijk

Oostenrijk grenst aan acht andere landen: Duitsland, Italië, Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Zwitserland, Slowakije en Liechtenstein. Het landschap van Oostenrijk is bergachtig, het Alpengebied in het land omvat grote delen van de Centraal Oostelijke Alpen, de Noordelijke Kalkalpen en de Zuidelijke Kalkalpen. Een relatief vlak gebied is het Weense Bekken gelegen in de deelstaten Neder-Oostenrijk en Wenen. Oostenrijk heeft voor een groot deel een hooggebergteklimaat of toendraklimaat. De flora en fauna in Oostenrijk is gevarieerd en soortenrijk. Het grootste meer in Oostenrijk is het Neusiedler Meer. Het grootste meer in het Unesco werelderfgoed cultuurlandschap Hallstat-Dachstein / Salzkammergut is het Attersee meer.

 

  • De deelstaat Tirol ligt in het westen van Oostenrijk, de hoofdstad is Innsbruck. De deelstaat Tirol wordt onderverdeeld in Noord-Tirol en Oost-Tirol en is gelegen in de oostelijk Alpen op de Brennerpas een van de belangrijkste doorgangen in de Alpen. Aan de grens met deelstaat Karinthië ligt het Nationale Park de Hohe Tauern en de hoogste berg van Oostenrijk de Großglockner.
  • Karinthië is de meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk, de hoofdstad is Klagenfurt. Het  Oostenrijkse Karinthië  staat vooral bekend om zijn meren en bergen en het Nationale Park de Hohe Tauern, het is ook de deelstaat met de meeste zonuren van Oostenrijk.
  • De deelstaat Salzburgerland of Salzburg grenst aan Italië en Duitsland, de hoofdstad van de deelstaat is Salzburg. Langs de deelstaat loopt de belangrijke Salzach rivier een zijrivier van de Inn. Tot de 19de eeuw was het verschepen van zout langs deze rivier belangrijk voor de lokale economie.
  • De deelstaat Stiermarken of Steiermark ligt in het zuidoosten van Oostenrijk, de hoofdstad is Graz.Opper-oostenrijk is een deelstaat die grenst aan Duitsland en Tsjechië, de deelstaat ligt centraal in het noorden van Oostenrijk. De hoofdstad van Opper-Oostenrijk is Linz.
  • De deelstaat Vorarlberg ligt in het uiterste westen van Oostenrijk, de hoofdstad is Bregrenz. Vorarlberg grenst aan Zwitserland en Liechtenstein. Door het gebied lopen een aantal belangrijke rivieren en het mooie Bodenmeer of meestal Bodensee genoemd ligt in dit gebied. De Europese landsgrenzen van de Bodensee zijn niet vastgelegd, het meer ligt in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

 

Natuurgebieden

 

Oostenrijk is bosrijk en heeft een goed natuurbeleid, er zijn ruim 50 natuurgebieden, de zes Nationale Parken van Oostenrijk zijn: het Nationaal Park Hohe Tauern, Nationaal Park Donau-Auen, Nationaal Park Neusiedler See, Nationaal Park Gesäuse, Nationaal Park Kalkalpen en het met Tsjechië grensoverschrijdende Nationaal Park Thayatal. Het Nationaal Park de Hohe Tauern heeft een oppervlakte van 1.856 vierkante kilometer en bestaat uit steile hellingen die uitmonden in ravijnen en oeroude alpine landschappen met gletsjers, morenes en de almen, de almen zijn de bergweiden vlak boven de boomgrens. Het hoogste punt in het park en tevens de hoogste berg van Oostenrijk is de Grossglockner (Großglockner) met een hoogte van 3.798 meter. Een bekend observatiepunt is de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. In de Krimmler Ache vallei in het park ligt de Krimmler waterval, met een hoogte van 380 meter de hoogste waterval van Oostenrijk. De flora in het gebied is bijzonder soortenrijk, zelfs op de top van de Grossglockner bloeit de gletsjerranonkel. Van alle soorten Europese planten is de gletsjerranonkel (of gletsjerboterbloem) de soort met de hoogste groeiplaatsen. Op de almen, de bergweiden bloeien vooral veel Alpenbloemen. Een bijzonder natuurverschijnsel in het Hohe Tauern Nationaal Park is het stuifzandgebied de Gamsgrube. De bodem van Gamsgrube bestaat uit zand en fijn stof afkomstig van de morenes, kalkhoudende leistenen en de Fuscherkarkopf, opvallend zijn de vele kussens van de Stengelloze silene die bloeit op de kale rotsbodems.

 

vakantiebestemmingen Oostenrijk

 

natuur en cultuur Oostenrijk

 

overige informatie