Salzburg

 

Salzburg is de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Salzburg of om naamsverwisseling tussen de plaats en de deelstaat te voorkomen ook wel Salzburgerland genoemd. De hoofdstad bestaat uit 24 stadsdelen, de oude binnenstad, het historisch centrum van de stad met veel gotische kunst en gebouwen in barok stijl wordt gezien als trefpunt tussen Noord-Europa en Zuid-Europa en staat op de Unesco werelderfgoed lijst.

 

 

Salzburg is een populaire toeristische bestemming vanwege de vele bezienswaardigheden. Het is ook de geboortestad van Wolfgang Amadeus Mozart en het decor van de film “Sound of Music”, de musicalfilm heeft verschillende Oscars gewonnen. Elk jaar is er in Salzburg een festival met muziek en drama, de Salzburger Festspiele wordt dit jaar gehouden van 21 juli tot 30 augustus 2017.

 

Salzburg ligt in het noordwesten van Oostenrijk aan de oevers van de Salzach rivier aan de noordelijke grens van de Alpen. De Salzach rivier is een zijrivier van de Inn. Tot de 19de eeuw was het verschepen van zout langs deze rivier belangrijk voor de lokale economie en het zout is de oorsprong van de naam van de stad, de rivier en de deelstaat.

 

Bezienswaardigheden Salzburg

 

Het Hohensalzburg kasteel is een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. Het kasteel ligt op de Festungsberg in het zuiden van de Altstadt, de oude stad.

 

De Dom van Salzburg of de kathedraal is in de zeventiende eeuw volledig herbouwd in barokstijl. In de Salzburger Dom werd Mozart gedoopt.

 

Aan de zuidkant van de Dom ligt de Kapitalplatz, op het plein staat de Neptunus fontein en twee Tritons (mythologisch half man, half vis). Op het plein ligt ook de Balkenhol Mozartkugel of de Sphaera. De gouden bal is zo’n 9 meter hoog met een gewicht van twee ton. Het beeld is ontworpen door de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol en zou een verwijzing zijn naar de bonbons Mozartkugel.

 

 

De St. Peter Abbey is een Benedictijnenklooster gesticht in 696, het Romaanse gebouw ligt aan de noordelijke voet van Mönchsberg. De berg is vernoemd naar de monniken van de St. Peter Abbey.

 

Het geboortehuis van Mozart is nu een museum en is te vinden in de Getreidegasse, er zijn veel originele muziekinstrumenten te zien.

 

 

 

Het Mirabell Paleis is gebouwd rond 1600, de geometrische tuinen zijn uit 1730. De beeldhouwkunst in de tuinen is gebaseerd op de mythologische thema’s : Aeneas, Hercules, Paris en Pluto. In het paleis worden regelmatig concerten gehouden en het is een populaire locatie voor bruiloften. In de tuin zijn verschillende scènes van de film “Sound of Music” opgenomen.

 

Salzburg met kinderen

 

Kasteel of Slot Hellbrunn is gebouwd tussen 1613 en 1619 en werd genoemd naar de heldere bron op het terrein. Het werd gebouwd voor Markus Sittikus von Hohenems de prins-aartsbisschop van Salzburg.

 

 

Kinderen vinden Schloss Hellbrunn vaak spannend vanwege de waterspelen, fonteinen die op onverwachte plaatsen spontaan beginnen te spuiten. Er is ook een mechanisch muziektheater dat door water wordt aangestuurd en verschillende beroepen uitbeelden. Naast het Hellbrunn park ligt de dierentuin van Salzburg.