Thayatal

 

Het Nationaal Park Thayatal ligt in het noordoosten van Oostenrijk en heeft een oppervlakte van 13,3 vierkante kilometer. Het park grenst aan het grotere nationaal park Podyji in Tsjechië en het natuurbeheer van het hele Thayatal gebied wordt gezamenlijk uitgevoerd. De gemeenschappelijke grens van de nationale parken wordt gevormd door de Thaya rivier over een lengte van 26 kilometer.

 

 

Het Thayatal is een indrukwekkende vallei met steile hellingen en dichtbegroeide bossen, het is een van de mooiste doorbraakdalen van heel Oostenrijk. Het doorbraakdal in het Oostenrijkse Boheems Massief in het nationale park Thayatal heeft een diepte van zo’n 150 meter.

 

Hardegg

 

Hardegg ligt binnen de grenzen van het nationale park Thayatal op een hoogte van 309 meter. Hardegg is qua inwoneraantal de kleinste stad van Oostenrijk met circa 80 inwoners. Op de heuvel van de stad staat het Hardegg kasteel, het kasteel is gebouwd rond 1145. Het Hardegg kasteel kreeg regelmatig nieuwe eigenaars maar raakte in verval. Toen door een brand in 1764 veel huizen in de kleine stad werden verwoest mochten de bewoners hout en steen van het kasteel gebruiken bij de wederopbouw van hun huizen. In de periode van 1864 tot 1867 werd het kasteel grotendeels opnieuw gebouwd en werd er een familiegraf en een museum aan toegevoegd. Andere kastelen in de directe omgeving zijn het Riegersburg kasteel, kasteel Fronsburg, kasteelruïne Kaja en in Tsjechië de kasteelruïne Novy Hradek.

 

Thayatal landschap

 

Het grootste gedeelte van het Thayatal landschap bestaat uit dichtbegroeide bossen, steile hellingen langs de Thaya rivier, rotsachtige plateaus, opmerkelijke gesteentes zoals gneis en weidelandschappen. In het nationale park Thayatal groeien opmerkelijk veel soorten planten in een klein gebied, in Thayatal en Podyji zijn ruim 1250 plantensoorten waargenomen, in heel Oostenrijk zijn dit er 2950. Er zijn verder ruim 100 soorten vogels en opmerkelijk veel soorten vlinders in het natuurgebied.

 

In het natuurgebied zijn gemarkeerde wandelpaden en in het bezoekerscentrum is veel informatie te vinden over de natuur en de mogelijkheden in het park, zoals excursies en activiteiten voor kinderen. Het bezoekerscentrum van het nationale park Thayatal ligt in Hardegg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur, bij het centrum ligt ook een restaurant. De entree van het nationale park is gratis, een volledige excursie kost € 4,50 voor volwassenen en € 3,- voor kinderen en senioren.