Wenen

 

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en ligt in het noordoosten van het land aan de Donau, het is de grootste stad van Oostenrijk. Wenen wordt gezien als de muzikale hoofdstad van Europa. Het is een cultuurstad met veel bezienswaardigheden en de Ringstrasse en het historisch centrum van Wenen is een Unesco cultureel werelderfgoed. In het historische centrum en aan de 19de eeuwse Ringstrasse liggen veel karakteristieke gebouwen uit de middeleeuwen, de barok periode of de rococo en de Gründerzeit.

 

In 2015 werd de 60ste editie van het songfestival in Wenen gehouden. Het thema van het songfestival wass: “Building bridges” en staat symbool voor eenheid of samenwerking, het overbruggen van verschillen.  

 

Bezienswaardigheden Wenen

 

De Stephansdom is de grootste kathedraal van Oostenrijk, de dom is 107 meter lang en 34 meter breed,  de hoogste toren heeft een hoogte van 136,4 meter. De Stephansdom is een van de belangrijkste gotische gebouwen van het land en werd gebouwd tussen de 12de en de 15de eeuw. Het dak is bekleed met circa 230.000 tegels en toont onder andere het wapen van de stad Wenen. Het interieur is schitterend met veel gedetailleerde ornamenten en middeleeuwse glas in lood ramen.

 

 

Karlsplatz is het plein met de Karlskirche, een stadpark en een metrostation. Aan de overkant van het plein ligt het concertgebouw van Wenen met de Musikvereinssaal, ook wel de grote zaal of de gouden zaal genoemd, die gezien wordt als een van de beste akoestische zalen ter wereld. De Karslkirche is gebouwd tussen 1716 en 1737 en gewijd aan Carolus Borromeus, een van de grote hervormers van de 16de eeuw. Er is een lift naar de koepel op zo’n 32 meter hoogte waar een fresco te zien is met als thema geloof, hoop en liefde.

 

Er zijn verschillende theater- en operagebouwen zoals het Burgtheater tegenover het stadhuis van Wenen (Wiener Rathaus), het theater aan de rivier de Wien en de beroemde Weense Staatsopera. In 2019 bestaat de Opera van Wenen 150 jaar, naast de traditionele opera optredens zijn er veel kindervoorstellingen van bv. Peter Pan of de Zauberflöte (toverfluit) van Mozart.

 

Het Wiener Prater is een groot en groen stadspark met bos, weide, meertjes en een museum. Er zijn veel picknick- en sport mogelijkheden en er is een attractiepark met een reuzenrad.

 

Schloss Schönbrunn

 

Schloss Schönbrunn is een paleis in het westen van Wenen, het Paleis en de Tuinen Schönbrunn is een werelderfgoed monument. Het paleis en de tuinen worden een Gesamtkuntswerk genoemd, een bijzondere mix van kunstvormen die samen een geheel vormen.

 

 

Schönbrunn werd ontworpen door de architecten Johann Bernhard Fischer von Erlach en Nicolaus Pacassi. Het barokke paleis en de tuinen met de Obelisk fontein, de Neptunus fontein en de Gloriette is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad.  

 

Het Schönbrunn paleis was een zomerresidentie voor de vorsten, de winterresidentie was het Hofburg. Het Hofburg is nu de officiële residentie van de Bondspresident van Oostenrijk maar de woonvertrekken van de Habsburgers zijn wel te bezichtigen.

 

Musea

 

Er zijn verschillende musea in Wenen: 

 

  • Albertina museum met onder andere tekeningen van Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rubens.
  • Het Liechtenstein Museum met schilderijen van Frans Hals, Gerard Dou en Peter Paul Rubens.
  • Het Kunsthistorisch museum met een grote collectie schilderwerken maar ook veel beeldhouwwerken in de Egyptische en Griekse zalen.
  • In het MuseumsQuartier zijn een aantal verschillende musea waaronder het Zoom Kindermuseum. In het museumcomplex worden jaarlijks een literatuurfestival en een jazzfestival georganiseerd.
  • Het Ernst Fuchs Museum waar de veelzijdige Oostenrijkse schilder, beeldhouwer en architect woonde, zijn villa is sinds 1988 een museum. Ernst Fuchs wordt gezien als een van de grondleggers van de Weense School van het Fantastisch Realisme.

Wienerlied

 

Het Wienerlied is een genre van songs ontstaan in Wenen, de traditionele Weense liederen zijn levensliederen en worden meestal gezongen in het Weense dialect. Het Wienerlied is een uniek muzikaal en sociaal-cultureel fenomeen, een weergave van de Weense manier van leven met een mix van idealisme, levenskunst en wanhoop. Er bestaan minstens 50.000 van dit soort Weense levensliedjes. Het bekendste Wienerlied is “Oh du Lieber Augustin” , de melodie van dit lied is de basis van de Weense wals.