Werelderfgoed Oostenrijk

 

In Oostenrijk zijn nu 10 werelderfgoed monumenten (2019), negen monumenten zijn een cultureel erfgoed en er is een gezamenlijk natuurlijk erfgoed. Op de voorlopige werelderfgoedlijst Oostenrijk staan twaalf monumenten waaronder het nationale park Hohe Tauern, het Bregenzerwald landschap en de Grote Spa’s van Europa, een groep van zestien traditionele kuuroorden in Europa.

 

Informatie over het werelderfgoed in Oostenrijk:

 

Cultureel Erfgoed Oostenrijk

 

  • Culturele landschap van Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut. Salzkammergut ligt aan de noordelijke rand van de Alpen. De historische zoutmijn vormde de basis van welvaart in Hallstatt en beïnvloedde het omliggende landschap.
  • Cultuurlandschap van Wachau, het schitterende landschap Wachau ligt in het Donaudal tussen Melk en Krems. Er zijn kastelen, dorpen en terrasvormige landschappen met Wachau abrikozen en druiven voor de productie van een unieke wijn.
  • Fertö / Neusiedlermeer-cultuurlandschap, een gemengd werelderfgoed met Hongarije. Het Neusiedler Meer (Ferto in het Hongaars) is een steppemeer op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije. Het is een cultuurlandschap met landelijk gelegen dorpen en een aantal paleizen tussen de Alpen en lager gelegen grondgebieden van Oostenrijk en Hongarije.
  • Historisch centrum van Graz en slot Eggenberg, het historisch centrum van Graz laat zien hoe de eeuwenlange aanwezigheid van de Habsburgers het leven op cultureel gebied in een stedelijke omgeving in Midden-Europa beïnvloed heeft.
  • Historisch centrum van de stad Salzburg , geboortestad van Mozart. Het historisch centrum met veel gotische kunst en gebouwen in barok stijl wordt gezien als trefpunt tussen Noord- en Zuid-Europa.
  • Historisch centrum van Wenen , de muzikale hoofdstad van Europa met veel karakteristieke gebouwen, monumenten en parken.
  • Paleis en tuinen van Schönbrunn  in het westen van Wenen, een Gesamtkuntswerk, een bijzondere mix van kunstvormen die samen een geheel vormen.
  • Prehistorische paalwoningen in de Alpen, gezamenlijke werelderfgoed inschrijving met de landen Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Slovenië en Zwitserland.
  • Semmering-spoorlijn, met het ontstaan van het spoor ontstond een nieuw cultureel landschap. De 41 kilometerlange spoorlijn loopt door een schitterend landschap via tunnels en viaducten, woongebieden rondom de spoorlijn werden ontwikkeld en natuurgebieden werden bereikbaar.

 

Natuurlijk erfgoed

 

Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s. Gezamenlijke erfgoed inschrijving met de landen Albanië, België, Bulgarije, Duitsland, Italië, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Spanje en Roemenië.