Polen

 

Polen heeft een oppervlakte van 312.679 vierkante kilometer en 38,1 miljoen inwoners. De hoofdstad van Polen (Polska) is Warschau. De vlag van Polen heeft twee horizontale banen, van boven naar beneden: wit en rood. De witte kleur zou symbool staan voor de adelaar uit het wapen van Polen en het rood voor de zon.

vlag Polen

Het noorden van Polen grenst aan de Oostzee en bestaat bijna volledig uit kust en laagland. De regio Mazurië met het Mazurisch Merenplateau ligt in het noordoosten van het land en trekt met zijn grote aantal meren veel toeristen aan. De grootste meren in het gebied zijn het Sniardwymeer en het Mamrymeer. In het zuiden van het land ligt het hooggebergte de Karpaten met het Tatragebergte.

 

 

Natuurgebieden Polen

 

De natuurgebieden in Polen worden beschermd door een nationale Natuurbeschermingswet, afgeleid uit een middeleeuwse traditie en aangepast aan de huidige tijd. De belangrijkste doelstellingen zijn: behoud van de natuur en cultuur voor latere generaties, educatie en recreatie. De Europese bizon wordt beschouwd als een belangrijk symbool van natuurbescherming in Polen. Er zijn in Polen 23 Nationale Parken met een totale oppervlakte van 314.570 hectare, 1.469 natuurreservaten, 121 landschapsparken, bijna 7.000 ecologische gebieden, bijna 1.000 Natura-2000 gebieden en nog talloze natuurmonumenten. Sommige natuurgebieden zijn tevens een Unesco biosfeerreservaat of een Ramsar wetland.

 

 

Het belangrijkste doel van de Poolse nationale parken is het behoud van de natuur die nog zoveel mogelijk oorspronkelijk is. In de parken is wetenschappelijk onderzoek mogelijk en de natuurgebieden zijn opengesteld voor publiek. In de meeste gebieden kan men zelfstandig wandelen langs de gemarkeerde routes, in sommige natuurgebieden alleen onder begeleiding van een ervaren gids. De natuurgebieden worden strikt beschermd en waar nodig wordt de wildstand en de oorspronkelijke natuur zoveel mogelijk hersteld. In veel gebieden is een informatiecentrum en een natuurmuseum. De 23 Nationale Parken in Polen zijn: Babia Gora, Bieszczadi, Gorczanski, Karkonoski, Magurski, Pieninski, Stolowe Mountains, Swietokrzyski, Tatra, Ojcowski, Roztoczanski, Bialowieza, Biebrzanski, Borow Tucholskich, Drawienski, Kampinoski, Narwianski, Poleski, Ujscie Warty, Wielkopolski, Wigierski, Slowinski en Wolinski. In voorbereiding als Nationaal Park zijn de natuurgebieden: Jurajski, Mazurski en Turnicki.

 

vakantiebestemmingen Polen

 

natuur en cultuur Polen

 

overige informatie Polen