Gdansk

 

Gdansk is de hoofdstad van de provincie Pommeren in het noorden van Polen en ligt aan de Oostzee of de Baltische Zee en ten westen van de monding van de Wisla rivier. Het is een voormalige Hanzestad aan de Baai van Gdansk en het is nog steeds de belangrijkste zeehaven van het land. De stad vormt samen met de nabij gelegen steden Gdynia en Sopot en nog wat kleinere plaatsen een Driestad; dit is een Pools grootstedelijk gebied met de naam Trojmiasto. Gdansk is een belangrijke culturele stad met veel bezienswaardigheden, in de omgeving liggen beschermde natuurgebieden met bossen, er zijn een aantal stadsparken en stranden in de baai en langs de Oostzee.

 

Bezienswaardigheden Gdansk

 

De bekendste bezienswaardigheden van de stad liggen langs drie stedelijke wandelroutes: de Lange Kust, vroeger de Lange Brug genoemd, de Lange Markt en de Lange Straat.

 

Langs de Lange Brug ligt de Kraan, het is een imposante stadspoort of waterpoort en een van de bekendste monumenten van de stad. Deze Kraan werd gebouwd rond 1443 in gotische stijl op de locatie van een eerdere kraan. Het gebouw heeft twee massieve torens met daar tussenin een houten kraammechanisme die een hoogte kon bereiken van 27 meter. De Kraan had een dubbele functie: als poort met een bescherming tussen de kust en de stad en om goederen van schepen te kunnen verladen. De historische havenkraan is nu onderdeel van het nationaal maritiem museum en een van de grootste en oudste goed bewaarde havenkranen van Europa.

 

De Groene Poort is een stadspoort tussen de Lange Brug en de Lange Markt, het gebouw is in maniëristische stijl gebouwd onder leiding van de beroemde bouwmeester Regnier van Amsterdam. Het gebouw was ontworpen als residentie voor Poolse vorsten en is nu in gebruik als deel van het nationaal museum met onder andere een fotogalerij van de oude stad. Andere waterpoorten zijn de Vrouwenpoort of St. Mary’s poort, de Broodtoren, de Heilige Geest toren, de Johannestoren en de Kraamtoren. Het gebouw van de natuurhistorische vereniging staat naast de Vrouwenpoort, het hoge huis met de toren is gebouwd in maniëristische stijl en nu in gebruik als archeologisch museum. De toren is ook geopend voor bezoekers en vanaf hier is er een mooi uitzicht op de historische wijk van de stad.

 

 

 

De Lange Straat of de Langstraat ligt tussen de Gouden Poort en de Groene Poort en loopt door naar de Lange Markt. De straat wordt ook wel de Koninklijke Weg of de Koningsstraat genoemd en was in de dertiende eeuw de straat voor handelaars van de haven naar de markt.

 

De huizen in de Lange Straat waren voornamelijk eigendom van rijke kooplieden, bezienswaardige huizen in deze straat zijn onder andere het Leeuwenkasteel, het Adam en Eva huis en het Czirenberg huis.

 

De Lange Markt is het verlengde van de Lange Straat en ligt tussen het stadhuis en de Groene Poort, bezienswaardige gebouwen zijn onder andere het stadhuis, de Artushof en de Neptunus fontein.

 

In de stad zijn een aantal bezienswaardige en historische kerken, de Mariakerk is een van de grootse baksteenkerken van Europa en werd gebouwd van 1343 tot 1502 in gotische stijl. De kerk heeft een lengte van 105 meter, een breedte van 66 meter en een klokkentoren met een hoogte van 82 meter. De Mariakerk wordt ook wel de Kroon van Gdansk genoemd en heeft een rijk interieur.

 

Het Driestad landschapspark is een natuurgebied in het Kashubische merengebied met een aantal natuurreservaten en bossen zoals het Oliwskie bos. Het landschapspark heeft een oppervlakte van bijna 200 vierkante kilometer met de westelijke districten van Gdansk en Gdynia.

 

De stad is goed bereikbaar met de bus en de trein vanuit onder andere Malbork, de haven is de grootste van het land en er meren ook veel cruiseschepen aan. Tien kilometer ten westen van de stad ligt de internationale Gdansk Lech Walesa luchthaven.

 

 

Er zijn vijf toeristen informatiekantoren in de stad met de mogelijkheid van een stadstour met of zonder gids, informatie over de musea, het uitgaansleven, de parken, de stranden en de groene omgeving.

Er is een ruime keus in luxe en goedkope hotels in het centrum of bij een van de stranden aan de kust van de Oostzee.