Kasteel Moszna

 

Het Kasteel Moszna in het zuidwesten van Polen ligt bij het dorp Moszna in de provincie Opole en in de historische regio Silezië. Het kasteel is gebouwd in de zeventiende eeuw in de bouwstijlen barok, neogotiek en neorenaissance, rond het kasteel ligt een grote tuin. Het gebouw bestaat uit drie delen met elk deel een eigen stijl en karakter en de twee zijvleugels geven het kasteel bijna de vorm van een U. In totaal zijn er 365 mooi gedecoreerde kamers inclusief een bibliotheek met leeszaal, een kapel met concertzaal, hotelkamers en een restaurant. Het hele complex is bijzonder stijlvol of smaakvol en het kasteel is het meest belangrijke monument van deze regio.

 

 

Kasteel Moszna wordt vaak een van de mooiste kastelen van Europa of zelfs van de wereld genoemd in verschillende tijdschriften zoals Vintage News. Het kasteel wordt ook wel een sprookjeskasteel genoemd vanwege de hele uitstraling met een mooie ligging in het park, de kasteelvijver, de sfeervolle manier van bouwen en de 99 torens. Het kasteel heeft een lange oprijlaan met veel lindebomen die in het voorjaar bij de bloei een intens zoete geur geven die op het hele terrein van het kasteel is te ruiken. Iets later in het jaar staat de kasteeltuin vol met bloeiende azalea’s. Er is een grote manege met ruim 200 schitterende paarden die deelnemen aan internationale dressuurwedstrijden.

 

 

Kasteelpark en entreeprijs

 

Het park rondom het kasteel is een van de grootste en mooiste parken in de provincie Opole, het is een landschapspark en in het verlengde van het park liggen de omliggende bossen en landerijen. Voor het kasteel ligt de kasteelvijver en in de kasteeltuin zijn veel kanaaltjes, bruggen en fonteinen. Er zijn verschillende boomsoorten waaronder 200 tot 300 jaar oude lindebomen en eiken, in mei en juni zijn er elk jaar de open dagen met bloeiende azalea’s. In het park zijn veel bankjes en de manege is te bezichtigen, in het kasteel is een hotel en een restaurant. De entreeprijs voor het park en het terrein van het kasteel is € 1,50 en een rondleiding door het kasteel kost € 2,50, prijs kan variëren door de koers van de Poolse munt. Kinderen, studenten en gepensioneerden krijgen korting op de entreeprijs. Elke dag is er vanaf 11:00 uur in de ochtend tot 16:00 uur in de middag elk heel uur een rondleiding met gids.