Krakau

 

Krakau ligt in het zuiden van Polen aan de Wisla, de Wisla is de grootse rivier van Polen. Aan de oever van de rivier ligt de Wawel, een heuvel van 228 meter hoog. Op de heuvel ligt het Kasteel van Wawel en de kathedraal van Wawel.

 

 

 

Drakengrot

 

Een leuke attractie voor kinderen is de Drakengrot en de vuurspuwende draak. Onder de Wawel ligt de Drakengrot (Smocza Jama), in de middeleeuwen leefde hier volgens de legende een draak. De draak is in de Wisla verdwenen en nu staat er, bij de uitgang van de grot, een koperen standbeeld van de Wawel draak (Smok Wawelski), het beeld spuwt regelmatig, onverwacht, vuur. In de oudheid had de Wawel vooral een politieke en religieuze functie. Naast het kasteel en de kathedraal zijn er andere kerken, restanten van een woontoren en andere vestingwerken, tevens zijn er archeologische restanten van een nederzetting uit de 4e eeuw.

 

Het Kasteel van Wawel heeft een oppervlakte van ruim 7.000 vierkante meter en er zijn 71 zalen open voor bezichtiging met een Poolse rijkscollectie van kunstwerken. Naast het kasteel liggen de Koninklijke tuinen, deze zijn ook open voor bezichtiging. In de Kathedraal van Wawel werden Poolse koningen gekroond en begraven.

 

Wawel Chakra

 

Op de heuvel ligt ook het Wawel Chakra (Czakram Wawelski), een plaats waarvan wordt verondersteld  krachtige spirituele energie uit te stralen. Het zou één van de sterkste spirituele energie centra ter wereld zijn. Andere benamingen zijn Wawel Lotus of Wawel Steen. Deze Chakra steen in Krakau wordt wel gezien als één van de zeven chakra’s  die er volgens de Europese theosofische traditie op aarde zijn.  De chakra is niet open gesteld voor publiek omdat het geloof in deze spirituele energie niet aansluit bij de Poolse religie, maar van over de hele wereld komen mensen naar de binnenplaats van de kapel om de energie te voelen. Het centrum van de Wawel Chakra is gelegen onder de kapel van St. Gereon’s tussen het koninklijk paleis en de kathedraal.

 

Krakau cultuurstad

 

Krakau is een cultuurstad en het historische centrum van Krakau, met de oude binnenstad (Stare Miasto), de wijk Kazimierz en het Wawel- kasteel staat op de werelderfgoed lijst. In het centrum van de stad ligt het hoofdplein, de Grote markt (Rynek Gówny) en de Kleine markt (Rynek May). De Grote markt is het grootste marktplein van Europa, op en langs het plein staan talrijke historische huizen, paleizen en kerken met prachtige interieurs.

 

 

De historische route met circa 6.000 historische bezienswaardigheden begint bij St. Florian’s Kerk en leidt via de Florian Poort naar de Floriaska straat via de Grote Markt naar Grodzka straat (Joodse straat) tot aan de Wawel. Krakau is ook een studentenstad en heeft een actief uitgaansleven, er zijn veel cafés variërend van nostalgisch tot modern. De kelderbars onder de verschillende gebouwen zijn voor iedereen toegankelijk. Op de voormalige luchthaven van Krakau is nu een luchtvaartmuseum gevestigd met veel gewone vliegtuigen, zweefvliegtuigen en vliegtuigmotoren.

 

Auschwitz

 

 

Het voormalige concentratiekamp en vernietigingskamp Auschwitz ligt op circa 60 kilometer van Krakau. Het Duits nazi kamp Auschwitz Birkenau is een cultuur werelderfgoed. Het is het symbool van de wreedheid van de mensheid, Auschwitz-Birkenau was de belangrijkste en meest beruchte van de zes concentratie- en vernietigingskampen opgericht door nazi-Duitsland. Men kan met de bus of de trein van Krakau naar Auschwitz. Het treinstation ligt tussen de twee concentratiekampen Auschwitz I en II. Met een taxi of lopend kan men dan naar de ingang van het kamp. De bus vanuit het Krakau busstation stopt wel direct bij de hoofdingang, busverbinding Krakow – Oswiecim, de busrit duurt 1 ½  uur en rijdt circa acht keer per dag. Een rondleiding in Auschwitz met gids duurt 3 ½ uur.