Malbork

 

Malbork ligt in de provincie Pommeren in het noorden van Polen, 62 kilometer ten zuidoosten van de stad Gdansk en aan de rivier Nogat. De stad is in de dertiende eeuw opgericht door de religieuze Ridders van de Duitse Orde en de bekendste bezienswaardigheid is het kasteel van Malbork, een werelderfgoed monument. De stad werd gebouwd rondom het kasteel dat vooral in gebruik was als een fort, het is nu een stad met circa 35.000 inwoners.

 

 

Bezienswaardigheden Malbork

 

De St. Johannes de Doper kerk ligt aan de rivier Nogat in de oude stad en op korte afstand van het kasteel. De St. Johannes kerk werd gebouwd rond de vijftiende eeuw op de restanten van de vorige kerk en heeft een gotisch interieur met een doopvont, een kruisbeeld en andere sculpturen.

 

Het oude stadhuis van Malbork werd gebouwd in gotische stijl tussen 1365 en 1380, het gebouw heeft een zadeldak met in het midden een toren en decoratieve gevels, het gebouw is nu in gebruik als cultureel centrum.

 

Rond de stad staan nog de restanten van de stadsmuren en een aantal monumentale stadspoorten zijn nog in goede staat zoals de Maria-toren gebouwd in de veertiende eeuw in gotische stijl. De Karnemelk toren, waarschijnlijk ooit zo genoemd naar het karnen van boter, en de Potter’s-Toren eveneens gebouwd in gotische stijl in de veertiende eeuw. In het centrum op korte afstand van het station staat de opvallende watertoren in een neogotische stijl.

 

Het station van Malbork is gebouwd rond 1890, naast het station staat het oude toiletgebouw en beide gebouwen zijn een nationaal monument. Er is een goede spoorlijn verbinding naar Gdynia aan de kust en het nabij gelegen Elbag, de hoofdstad Warschau en naar de stad Torun.

 

 

Kasteel Marbork

 

 

Het kasteel Marbork wordt ook wel het Slot Mariënburg genoemd, het kasteel van de Teutoonse orde in Malbork in het Poolse Pommeren is een werelderfgoed monument en een nationaal historisch monument. Het slot Mariënburg is opgericht in 1274 en was van 1309 tot 1457 de verblijfplaats van de Grootmeester van de Duitse Teutoonse Orde en het bestuurlijk centrum van de kruisridderstaat. Het is een groot middeleeuws kasteelcomplex gebouwd als een fort en aan de buitenmuren liggen vestingwerken. Het kasteel wordt onderverdeeld in de drie gebieden: High Castle met de Mariakerk, St. Anna kapel, een keuken en een kleine refter of eetzaal en een aantal torens. In het gebied Middle Castle staat het paleis van de grootmeesters, een grote refter die vooral in gebruik was als feestzaal, een ziekenboeg en de kapel St. Bartholomeus. Low Castle is voornamelijk het gebied van de vestingwerken met veel torens waaronder de klokkentoren en de twee torens bij de brug, stadspoorten en een kerk.

 

 

Het kasteelcomplex is ook een museum met tentoonstellingen en is elke dag geopend voor bezoekers behalve als er teveel sneeuw ligt. In de zomermaanden van mei tot september is er een licht- en geluidshow met een weergave van de verovering van het kasteel door het Pools-Litouwse leger na de Slag bij Grunwald of de Slag bij Tannenberg. Het kasteel is met een gids te bezoeken en een volledige rondleiding duurt ruim 3 uur.

Er is een ruime keus in goedkope hotels en appartementen in het centrum of de directe omgeving.