Nationaal Park Slowinski

 

Het Nationaal Park Slowinski ligt in het noorden van Polen bij de kustplaats Leba aan de Poolse Oostzee, 110 kilometer ten noordwesten van Gdansk in het Poolse gedeelte van de streek Pommeren. Het Nationaal Park Slowinski heeft een oppervlakte van 327,44 vierkante kilometer en is tevens een Unesco biosfeerreservaat en een Ramsar wetland.

 

 

In het nationale park liggen meren, moerassen, weilanden, bossen en wandelende duinen. Het is een vogelrijk gebied en het symbool van het park is de Zilvermeeuw.

 

Wandelende duinen

 

De wandelende duinen in Polen maken van Slowinksi een uniek nationaal park, de soms wel 50 meter hoge bewegende duinen is een zeldzaam natuurverschijnsel.

 

De duinen liggen achter de strandduinen, het zand wordt niet vast gehouden door vegetatie en waait vanaf de kust zo het bos in, waardoor er kilometerslange witte zandduinen ontstaan. De grootste duinen bedekken een oppervlakte van circa 500 hectare. Het oorspronkelijke doel van de oprichting van het nationale park in 1966 was de bescherming van de loopduinen, een bijzonder natuurverschijnsel in Europa. Door dit fenomeen is het nationaal park Slowinski een van de meest bezochte en zeker bij kinderen een van de meest populaire nationale parken in Polen.

 

Meren

 

Binnen de grenzen van het nationale park liggen vier meren, het grootse meer is het Lebsko Meer, een kustmeer met een oppervlakte van 71,4 vierkante kilometer en een maximale diepte van 6,3 meter. Door het Lebsko Meer stroomt de rivier Leba, bij de kustplaats Leba stroomt de rivier de Oostzee in. Het Lebskomeer wordt gescheiden van de Oostzee door de Lebska Spit, de Lebska Spit is een schoorwal, een smalle landtong gevormd door afzetting van zand.

 

Het Gardno Meer heeft een oppervlakte van 25 vierkante kilometer en een maximale diepte van 2,8 meter. De Lupawa rivier stroomt door het Gardnomeer en aan de monding van de rivier ligt een waterkrachtcentrale.

De andere twee kleinere meren zijn het grote en het kleine Dolgie Meer.  

 

Rowokol

 

Aan de oostkant van het Gardnomeer ligt Rowokol, het is een beschermd natuurgebied met oude beukenbomen en dennen binnen het nationale park. Rowokol is een eindmorene, een stuwwal aan het eind van een gletsjer. Rowokol heeft een hoogte van 114,8 meter en is het hoogste punt in het nationale park Slowinski.

 

De Rowokol werd door de Kasjoeben, een westslavisch volk, gezien als een heilige berg. In de middeleeuwen was het een belangrijke plaats van Mariaverering en nu nog wordt er elk jaar met Pasen het passiespel opgevoerd. Aan de voet van de Rowokol ligt het dorp Smoldzino met een fraaie dorpskerk, er is een natuurmuseum en hoger op de heuvel staat een uitkijktoren met een mooi uitzicht op het Poolse Pommeren.

 

 

Kluki is het enige dorp binnen de grenzen van het nationale park, het dorp heeft circa 90 inwoners en er is een openluchtmuseum met woningen uit het einde van de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw. De woningen van de Kasjoeben zijn goed bewaard gebleven en ook het interieur is authentiek. In Kluki worden verschillende streekproducten verkocht zoals gebak en honing.

 

Flora en fauna

 

Er is een veelzijdige flora en fauna in het nationale park Slowinski, tussen de duinen liggen dennenbossen, hoogvenen en elzenbroekbossen. In het natuurgebied groeien verder onder andere de plantensoorten dauwbraam, koningsvaren, Linnaeusklokje, de ronde zonnedauw, de kleine en de grote zonnedauw, wilde gagel en verschillende soorten orchideeën.

 

 

In het natuurgebied leven veel vogels, vlinders, libellen, kikkers, padden, de otter en de Europese bever. Er zijn 260 vogelsoorten waargenomen, het is een belangrijke pleisterplaats voor migrerende vogels en voor overwinteraars. Broedvogels in het gebied zijn onder andere de oehoe, de zwarte ooievaar en de zeearend.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

In het gebied zijn wandelpaden met een totale lengte van circa 170 kilometer. Het is ook mogelijk om een fiets te huren in Leba of om te kanoën op het Lebskomeer. Het officiële bezoekerscentrum van het park ligt in Smoldzino maar het park is toegankelijk vanuit verschillende plaatsen zoals Leba en Kluki. De bewegwijzering naar een ingang van het park is goed aangegeven.

 

Nationaal Park Slowinski is het hele jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang. In de zomermaanden, van 1 mei tot en met 30 september, is de toegangsprijs 6 Poolse zloty per persoon, voor 65+ is de entreeprijs 3 zloty en kinderen onder de zeven jaar hebben gratis toegang (2019). Er kan ook een goedkoper ticket gekocht worden voor meerdere dagen en in de wintermaanden oktober t/m april is de entree gratis.