Nationaal Park Tatra Polen

 

Het Tatra Nationaal Park in het zuiden van Polen ligt in het Tatragebergte in de regio Klein-Polen en heeft een oppervlakte van ruim 211 vierkante kilometer.

Het Tatragebergte is een deel van het Karpatengebergte en een grensoverschrijdend gebergte met het noorden van Slowakije, beide landen hebben een nationaal park en het gebied is een gezamenlijk grensoverschrijdend Unesco biosfeerreservaat.

Het hoofdkantoor van het Poolse Tatra nationale park Tatrzanski Park Narodowy ligt in de stad Zakopane.

 

 

Het Poolse Tatragebergte maakt deel uit van de westelijke Karpaten en omvat de Hoge Tatra en de Westelijke Tatra. Het is een ruig landschap met bossen, bergmeren, rotsformaties, scherpe pieken en grotten, de hoogste top in Polen is de Rysy met een hoogte van 2499 meter.

 

 

Giewont

 

Het bergmassief Giewont ligt op korte afstand van Zakopane, er zijn drie belangrijke toppen: de Kleine Giewont met een hoogte van 1728 meter, de Lange Giewont met een hoogte van 1867 meter en een lengte van circa 1,3 kilometer en de Grote Giewont met een hoogte van 1894 meter. Het is vooral in de zomer een populaire plaats om te wandelen.

 

 

Het hele gebergte ligt binnen de grenzen van het nationale park Tatra, er groeien veel zeldzame soorten planten en er leven gemzen, het is een van de weinige locaties binnen het natuurgebied waar de gemzen kunnen overwinteren.

 

De noordelijke zijde van het bergmassief is moeilijk toegankelijk en het is niet meer toegestaan om deze te beklimmen. Aan de zuidkant liggen wandelpaden die toegankelijk zijn maar niet in de winter of bij slecht weer.

 

Op de Grote Giewont; de Wielki Giewont, staat een stalen kruis met een hoogte van 15 meter het is al sinds begin 1900 een bedevaartplaats. Tussen de Grote en de Kleine Giewont ligt de Giewoncka-pas, het is een beruchte pas omdat toeristen hier regelmatig afwijken van het pad naar de top met als gevolg een aantal dodelijke ongelukken.

De top van de Grote Giewont, met het kruis, is ook vrij berucht omdat hier wel ongelukken hebben plaatsgevonden bij slecht weer.

 

 

Het bergmassief heeft als bijnaam de Zakopane-koning omdat vanuit elk huis in de stad het gebergte is te zien. Volgens een Poolse legende slapen de ridders hier in grotten en worden zij wakker als Polen in gevaar is, in deze bergen zijn veel grotten en zowel in de Kleine als in de Grote Giewont zijn grotten met als naam: de Grot van de Slapende Ridders.

 

Jaskinia Wielka Sniezna

 

In het natuurgebied zijn ruim 600 grotten, het langste en diepste grottenstelsel is de Jaskinia Wielka Sniezna; de Grote Besneeuwde Grot in de Malolucniak berg in het Westelijke Tatra gebergte met een lengte van 18 kilometer en een maximale diepte van 824 meter.

De Grote Besneeuwde Grot is een grottenstelsel met vijf grotten met een totale lengte van tot nu toe 237 kilometer, naarmate er meer gangen worden onderzocht zal deze lengte toenemen. Er zijn vijf ingangen: de Jaskinia Sniezna, de Jaskinia nad Kotlinami, de Jasny Awen, de Jaskinia Wielka Litworowa en de Jaskinia Wilcza. De vijf grotten zijn onderling verbonden met moeilijk begaanbare doorgangen en in de lagere delen stroomt water dat afgevoerd wordt naar de karstbron Lodowe Zrodlo; de ijskoude bron.

De Jaskinia Wielka Sniezna ligt hoog in de bergen, de laagst gelegen grot ligt op een hoogte van 1672 meter en de hoogst gelegen grot ligt op een hoogte van 1906 meter met meestal grote hoeveelheden sneeuw en ijs bij de ingang van de grotten tot aan de zomer. Een deel van de grotten zijn toegankelijk voor grotklimmers maar alleen met een gids.

 

Czerwone Wierchy

 

 

De Czerwone Wierchy; de Rode Heuvels is een bergketen in het noordoosten van de Westelijke Tatra, in het gebied liggen de toppen Kresanica, de Malolucniak met de Grote Besneeuwde Grot, de Temniak en de Kondratova kopa. De naam Rode Heuvels is afgeleid van de plant Juncus trifidus, een plant uit de russenfamilie of bloembiesfamilie. Het smalle blad van de plant kleurt in de zomer al rood waardoor de hellingen van de Czerwone Wierchy een rode kleur krijgen. In het gebied leeft de Tatragems die deze plant en andere grassen en kruiden eet. In de Rode Heuvels zijn een aantal gemarkeerde wandelpaden en er zijn veel grotten.

 

 

Morskie Oko

 

 

In het Poolse Tatra nationale park zijn verder rivieren, watervallen en meren, het grootste bergmeer is de Morskie Oko; het Oog van de Zee. De naam van het meer is afgeleid uit een lokale legende, volgens een oud volksverhaal was het meer met een ondergrondse doorgang verbonden met de zee. De Morskie Oko is een gletsjermeer en ligt aan de voet van de Rysy; de hoogste berg in Polen, op een hoogte van 1395 meter. Het meer heeft een oppervlakte van bijna 0,35 vierkante kilometer en een maximale diepte van 50,8 meter, het meer watert af in de Rybi Potok; een zijrivier van de Bialka en stroomt door naar een aantal bergmeren in de vallei, ook wel de Vallei van de vijf meren genoemd. Het Morskie Oko bergmeer is een van de populairste bestemmingen in het nationale park en bereikbaar via een wandelpad of met een paardenkar, het is verboden om te zwemmen of om de vissen, vooral forel, in het meer eten te geven.

 

 

In het nationale park zijn alle wandelpaden gesloten van zonsondergang tot zonsopgang. Kabelbanen zijn het hele jaar geopend, in de winter voor de skipistes en in de zomer vooral voor de mooie uitzichten op de bergen. In een aantal valleien rijden in de zomer paardenkoetsen en is het mogelijk om in de winter te sleeën of te skiën. In Zakopane ligt het belangrijkste bezoekerscentrum van het nationale park met alle informatie over de flora en fauna, de routes, de mogelijkheden en het actuele weer in het natuurgebied.

 

De toegangsprijs voor het park is 5 Poolse zloty’s; circa 1,15 Euro (2019), een entreekaartje is te koop in Zakopane maar ook bij de circa acht andere ingangen van het natuurgebied. Er is een gevarieerde keus in hotels, appartementen en pensions in het Tatra gebergte.