Warschau

 

Warschau is de hoofdstad van Polen en ligt centraal in het land in de provincie Mazovië aan weerszijden van de Wisla rivier, het is de langste rivier in Polen met een lengte van 1047 kilometer. De Wisla wordt ook wel de Vistula genoemd en Warschau ligt aan weerszijden van deze rivier. De Wisla mondt uit in de Baai van Gdansk in het zuidoosten van de Oostzee. Warschau is een belangrijke economische en culturele stad en de grootste stad van het land qua oppervlakte en aantal inwoners, de stad is onderverdeeld in 18 districten. Het historische centrum of Stare Miasto is een werelderfgoed monument.

 

 

Bezienswaardigheden Warschau

 

Stare Miasto is het historische centrum van Warschau en het oudste deel van de stad, het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Polen. Het historische centrum werd gebouwd in de dertiende eeuw rond het kasteel van de hertogen van Mazovië. Rond de oude stad lag eerst een heuvel maar vrij kort na de bouw van de binnenstad werden er stadsmuren gebouwd. Het oude centrum is na de Tweede Wereldoorlog zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat herbouwd.

 

Het Marktplein ligt centraal in het historische centrum, het was de ontmoetingsplaats voor handelaars en het stadhuis lag aan het plein. Rond het marktplein staan herenhuizen in barok stijl die werden bewoond door rijke kooplieden, een deel van deze huizen is nu in gebruik als lokaal stadsmuseum. Het standbeeld op de markt is een bronzen sculptuur van de Zeemeermin van Warschau, het is het symbool van de stad en een afbeelding van haar is ook te zien in het wapenschild van Warschauw.

 

Het Kasteelplein ligt tussen het kasteel en de oude binnenstad en heeft een wat driehoekige vorm, aan het plein ligt het koninklijk kasteel, de Sint-Johannes kathedraal met de trapgevel en oude herenhuizen.

Centraal op het kasteelplein staat de zuil van Zygmunt of Sigismund. De zuil met op de top het standbeeld herdenkt koning Sigismund III van Polen, in 1596 werd onder zijn heerschappij Warschau de hoofdstad van het land.

 

De barbacane van Warschau of de bruggeschans is gebouwd als onderdeel van de stadsmuur tussen de oude en de nieuwe stad. Het is gebouwd als een vesting en diende als verdediging van de stadsmuren, in de barbacane is een tentoonstelling met als onderwerp de geschiedenis van de dubbele stadsmuren van het oude Warschau.

 

Het Wilanów Paleis ligt in de wijk Wilanów in het zuiden van Warschau, het paleis wordt wel het Poolse Versailles genoemd en ligt aan de zuidkant van de Koninklijke Route van Warschau. Deze Koninklijke Route start op het kasteelplein en loopt in zuidelijke richting naar Wilanow.

 

 

het was vroeger een communicatieroute langs kerken en paleizen, de route is nu een historisch monument en heeft een lengte van ruim twaalf kilometer. Het is een van de stedelijke wandelroutes die met een lokale gids gelopen kan worden.

 

 

Het Wilanów Paleis ligt in een groot park en is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw, in het paleis en het park zijn regelmatig culturele evenementen en in het paleis is een koninklijk museum met een indrukwekkende collectie schilderijen en onder andere zilveren gebruiksvoorwerpen.

 

In de nieuwe stad van Warschau zijn ook veel bezienswaardigheden zoals het cultuurpaleis, pleinen, parken zoals het Multimedia Fonteinpark met de dansende fontein en de belangrijkste winkelstraten van de stad. Warschau is goed bereikbaar met de trein en de bus, de internationale luchthaven Chopin ligt ten zuidwesten van het centrum. Er is een toeristen informatiecentrum op het marktplein in de oude stad en een informatiecentrum in het cultuurpaleis in de nieuwe stad. Er zijn gidsen voor een rondtour door de stad, deze citytrips hebben verschillende onderwerpen zoals de Oude stad, de Koninklijke route, het leven en werk van de componist Chopin, Warschau voor kinderen, de stranden aan de Wisla rivier, de stad met kerst en in de winter en het nachtleven met de uitgaansgebieden. Warschau is een levendige en bezienswaardige stad met een rijke traditie, er is een ruime keus in hotels en appartementen in een van de wijken of aan de rivier.