Alvor

 

Alvor Portugal

Alvor ligt in de Algarve in het zuiden van Portugal, zeven kilometer ten westen van Portimao en op korte afstand van Praia da Rocha. Het stadje en vissersdorp Alvor heeft een bijzonder mooie ligging tussen de uitlopers van de Ria de Alvor en de Atlantische Oceaan en het vissersdorp staat bekend om de mooie stranden. Alvor heeft een aantal bezienswaardigheden zoals de kerk en de restanten van het oude kasteel maar de meest belangrijke bezienswaardigheden zijn het natuurgebied Ria de Alvor, de Alvor Boardwalk en de stranden.

 

Bezienswaardigheden Alvor

Kerk van Alvor

 

  • Het kasteel van Alvor of het Fort van Alvor bestaat alleen nog maar uit wat restanten van muren en torens, maar het oude fort is wel een militair monument omdat het een rol speelde bij de verdediging van het nabij gelegen Silves.
  • De Kerk van Alvor is gebouwd in de zestiende eeuw in manuelstijl of Portugese laatgotische stijl, vooral de ingang van de kerk is rijk versierd en er is een mooi interieur.
  • De Misericordia kerk is gebouwd in de vijftiende eeuw en onlangs gerestaureerd en open voor publiek.
  • De Maraboet kapellen zijn drie kleine kluizenaars moskeen gebouwd in manuelstijl en islamitisch erfgoed. De eerste maraboet kapel is verbonden aan de Kerk van Alvor en de andere twee zijn de Sao Joao Morabito en de Sao Pedro Morabito naast de begraafplaats. In elke kapel woonde een maraboet; een wijsgeer of een heilige man.

 

Ria de Alvor

 

Alvor Boardwalk en natuurgebied

De Ria de Alvor of het Alvor Estuarium is een Natura-2000 natuurgebied, de monding van de Alvorrivier ligt tussen Alvor en Lagos. Een estuarium is het gebied waar zoet rivierwater zich mengt met zout zeewater, het zijn vaak belangrijke natuurgebieden en vogelgebieden.

 

De Alvorrivier ontspringt in de Serra de Monchique en de Ria de Alvor is een Ramsar wetland, een kustlagune en estuarium wetland met zandbanken. Het is een belangrijk wetland voor trekvogels maar ook een broedgebied voor vogels en er worden schelpdieren of weekdieren gekweekt zoals oesters en mosselen. Het is een mooi duingebied met grijze duinen en stranden. Vanaf het strand tot aan het natuurgebied Ria de Alvor ligt een lange houten loopbrug of wandel promenade.

 

De Alvor Boardwalk is de langste houten loopbrug in de hele Algarve met veel aftakkingen naar de verschillende stranden. De Alvor Boardwalk is aangelegd om het kwetsbare natuurgebied en wetland te beschermen.

 

Stranden Alvor

 

Praia dos Tres Irmaos strand

Alvor heeft twee mooie lange zandstranden dit zijn de Praia do Alvor (Poente) in het westen en de Praia dos Tres Irmaos in het oosten, een tussenliggend gedeelte wordt wel de Praia da Torralta genoemd maar het is feitelijk één lang wit en goudkleuring zandstrand.

 

Op het Praia do Alvor zijn veel faciliteiten zoals ligstoelen, een eerste hulppost, strandvolleybal en watersport activiteiten zoals zeilen, surfen en waterfietsen. Het eerste gedeelte van het strand kan vrij druk zijn maar verderop op het lange zandstrand is het meestal rustig en zijn er geen ligstoelen te huur.

 

Het Praia dos Tres Irmaos is een zandstrand met rotsformaties, het mooie strand heet Tres Irmaos oftewel de “Drie Broeders” vanwege de drie opeenvolgende rotsblokken op het strand en in zee. De stranden zijn gemakkelijk toegankelijk en achter beide stranden is veel parkeerruimte.