Natuurpark Arrabida

 

Natuurpark Arrabida Portugal

Het natuurpark Arrabida in Portugal ligt tussen de plaatsen Setubal en Sesimbra, natuurpark Arrabida is een beschermd natuurgebied met een oppervlakte van 108 vierkante kilometer. Het natuurgebied is genoemd naar de Serra da Arrabida, het Arrabida massief is een opeenvolging van steile kalkstenen rotsen en bossen met een lengte van circa 35 kilometer en een hoogte van 380 meter. Vanaf de Serra da Arrabida is er een schitterend uitzicht op de kust en de baaien met witte strandjes.

 

In het zuiden van de Serra da Arrabida ligt het Convento da Nossa Senhora da Arrbida, het franciscanenklooster is gebouwd rond 1539 en rondom het klooster liggen vijf torens die waarschijnlijk gebruikt werden voor meditatie.

 

Het natuurpark Arrabida is een indrukwekkend natuurgebied met rotshellingen en rotsvegetatie en bossen met onder andere de Europese Es en de zwarte els.

Er groeit ook veel maquis, laag groeiend en meestal groenblijvend mediterraan struikgewas en Arrabida is een belangrijk gebied voor orchideeën en zeldzame wilde tulpen. In het natuurpark leven verder circa 35 soorten zoogdieren zoals de vos, de wezel, bunzing, genetkat en veel soorten vleermuizen. Er zijn ruim 150 vogelsoorten waargenomen waaronder de havikarend.

 

Wandelen en excursies

 

Er zijn mooie duingebieden en er zijn goede wandelpaden en fietspaden in het natuurpark, met een gids is het ook mogelijk om bij zonsondergang wandelingen te maken.

 

In Setubal ligt een toeristisch informatiecentrum met veel informatie over het natuurgebied en vanuit verschillende plaatsen aan de Costa Lisboa worden er excursies georganiseerd naar de Serra da Arrabida.

 

Deze excursies kunnen gecombineerd worden met een bezoek aan de nabij gelegen Kaap Espichel of een aantal wijnproeverijen in de omgeving of met het natuurreservaat Sado estuarium waar regelmatig dolfijnen worden gespot.

 

Portinho da Arrabida

 

Portinho da Arrabida is een dorpje aan de voet van het gebergte, de zeebodem is hier een natuurreservaat en in het Arrabida fort is een oceanografisch museum met onder andere informatie over de vissen en de schelpen in deze regio. Het strand van Portinho da Arrabida aan de Costa Azul is in 2010 uitgeroepen tot winnaar van de “Zeven natuurlijke wonderen van Portugal” in de categorie Stranden en kliffen. Het is een populair strand dat veel bezocht wordt vanuit Lissabon. Het strand ligt 18 kilometer ten oosten van de mooie vakantiebestemming Sesimbra.

 

Portinho da Arrabida

 

Het natuurpark Arrabida was een van de filmlocaties in de James Bond film “On Her Majesty’s Secret Service”, de scene waarin Tracy Bond werd neergeschoten aan het einde van de film is hier opgenomen.