Aveiro

 

Aveiro Portugal

Aveiro ligt in het noordwesten van Portugal aan de Costa de Prata in het verlengde van de Costa Verde in de regio Centro, 75 kilometer ten zuiden van de stad Porto en 63 kilometer ten noorden van de stad Coimbra. Aveiro ligt aan het binnenmeer Ria de Aveiro en door de stad lopen vier grotere kanalen. De stad Aveiro wordt daarom ook wel het “Venetië van Portugal” genoemd. In de kanalen varen veel Moliceiro’s, Portugese boten die lijken op een Venetiaanse gondel. De moliceiro werd oorspronkelijk gebruikt voor het oogsten van zeewier maar zijn nu vooral in gebruik als tourboot. Een tocht met deze elegante Portugese boot duurt 45 minuten en laat veel art nouveau huizen en de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zien.

 

Bezienswaardigheden Aveiro

 

Aveiro is een bijzonder sfeervolle stad met de kanalen en veel bezienswaardigheden. De Aveiro lagune is een ongerept wetland met veel soorten vogels, in de zoutpannen vond vroeger veel zoutwinning plaats. Nu wordt er op kleine schaal nog wel zout gewonnen maar ook zeewier dat gebruikt wordt als meststof in de landbouw.

 

Aveiro bezienswaardigheden

De Kathedraal van Aveiro is gebouwd in 1432 in de Portugese barok stijl en het is een nationaal monument. Het Klooster van Jezus is gebouwd rond 1460 en is nu in gebruik als museum. Het historische treinstation van Aveiro is betegeld met de karakteristieke blauwe azulejos, het nieuwe treinstation ligt ernaast. Het langwerpige culturele centrum langs een van de kanalen is een voormalige aardewerkfabriek. In het centrum ligt het oude stadhuis met een mooi betegeld trapportaal. In de hele stad staan veel gebouwen met een fraaie architectuur uit de negentiende en twintigste eeuw.

 

Venetië van Portugal

In de stad ligt verder nog de markthal, een winkelcentrum, het stadspark en het theater waar onder andere concerten worden gegeven maar er zijn ook tijdelijke exposities. In de zomermaanden is er het jaarlijkse festival Ria festa met onder andere een botenrace.

 

Er zijn goede restaurants in Aveiro met traditiegetrouw veel visgerechten. Een lokale lekkernij zijn de Ovos Moles de Aveiro, een zoet nagerecht vaak in de vorm van een schelp, het product heeft een EU beschermde geografische aanduiding. Het was een traditie in Aveiro dat vrouwen in lokale klederdracht sinds het begin van de Porto-Lissabon spoorlijn op het lokale treinstation de Ovos Moles de Aveiro te koop aan boden aan de reizigers. Het zoete gerecht is nu te koop bij bakkers en in cafés maar wordt ook vaak gratis geserveerd na een maaltijd in een restaurant.

 

Duinen van Sao Jacinto

 

 

Het natuurreservaat Duinen van Sao Jacinto ligt twaalf kilometer ten noorden van Aveiro op de punt van het schiereiland Sao Jacinto tussen de Ria de Aveiro en de Atlantische oceaan. Sao Jacinto is een beschermd natuurgebied met een oppervlakte van ruim 600 hectare met duinen, wetland en bossen en het is een belangrijk gebied voor zeevogels. De entree van het natuurgebied is gratis maar bij de ingang moet men zich laten registreren, er zijn wandelroutes in de duinen en in de bossen.