Berlengas

 

Berlengas in Portugal is een kleine archipel ten westen van de Costa Prata kust in het district Leiria. De eilanden liggen op korte afstand van de plaatsen Peniche, Caldas da Rainha, Alcobaca en Nazaré.

 

De Berlengas archipel zijn meestal onbewoonde eilandjes, het grootste eiland is Berlenga Grande en de overige eilandjes zijn onderverdeeld in de twee groepen eilanden  Estelas en Farilhoes-Forcados.

 

De Berlengas archipel is een Portugees natuurreservaat en een Unesco biosfeerreservaat. De archipel ligt in het belangrijke geologische gebied tussen kaap Carvoeiro en de Nazare kloof. Het natuurgebied heeft een rijke flora en fauna met onder andere hagedissen, veel vogelsoorten,  circa 100 plantensoorten en het onderwater leven.

 

Berlenga Grande

 

Berlenga Grande is het grootste eiland van de Berlengas, Berlenga Grande heeft een oppervlakte van 7,88 vierkante kilometer, een lengte van circa 1,5 kilometer, een een breedte van 0,8 kilometer en een maximale hoogte van 85 meter. Berlenga Grande is in het voorjaar, de zomermaanden en het najaar wel voor korte periodes bewoond vanwege het kleinschalige toerisme, in de winter woont er meestal alleen een vuurtorenwachter. Bezienswaardigheden op het eiland zijn de vuurtoren Hertog van Braganca, het Fort van Sao Joao Baptista met hostel en het Carreiro do Mosteiro strand, verder zijn er twee lokale restaurants en de mogelijkheid om te kamperen op een kleine camping.

 

 

In het verleden werd Berlenga Grande wel bewoond door de Romeinen, maar ook door piraten en monniken.

De monniken of de hiëronymieten vestigden zich hier in 1513 om hulp te bieden aan de schepen die hier vaak voor de kust zonken. Ze hielpen met navigeren om de lastige kaap heen en ze hielpen opvarenden van gezonken schepen of slachtoffers van de piraten. Door gebrek aan voedsel, de voortdurende aanvallen van piraten en kapers werden ze uiteindelijk gedwongen om hun klooster en het eiland te verlaten.

 

Fort Berlengas

 

Het fort van Sao Joao Baptista (Johannes de Doper) wordt ook wel gewoon het fort van Berlengas genoemd en werd gebouwd in 1513. Het fort werd herhaaldelijk aangevallen en liep vaak veel schade op. In de zeventiende eeuw  werden er pogingen gedaan om het fort te restaureren onder ander met steen van de ruines van het klooster, maar keer op keer werd de vesting aangevallen.

 

In het midden van de twintigste eeuw werd het gebouw opnieuw gerestaureerd, er is nu een hostel en het fort kan worden bezocht, op de plaats van het vroegere klooster is nu een restaurant. Het mooie fort ligt op een rotseilandje en is verbonden met het eiland via een boogbrug.

 

Er zijn verschillende baaien op Berlenga Grande om te zwemmen of te snorkelen, voor duiken is toestemming nodig omdat het rustige gebied een natuurreservaat is.

Het beste strand is Carreiro do Mosteiro, het kleine zandstrand heeft een lengte van zo’n 40 meter en een mooie beschutte ligging aan de voet van een rots.

 

 

De vuurtoren van Berlenga staat op het hoogste punt van het eiland en werd in gebruik genomen in 1842. Het is een vierkante witte toren met een hoogte van 29 meter vernoemd naar de Hertog van Bragança. De vuurtoren maakt nu gebruik van zonnepanelen en elke woensdag van 14:00 tot 17:00 uur is de vuurtoren geopend voor bezoekers.

 

Het eiland Berlanga Grande kan bezocht worden vanuit de haven van Peniche, dagelijks vaart er een boot naar het eiland. Neem wel voldoende cash mee want er is geen mogelijkheid om te pinnen.