Cabo Espichel

 

Cabo Espichel Portugal

Cabo Espichel of de Kaap Espichel in Portugal ligt aan de Costa Lisboa, het is de meest zuidwestelijke punt van het schiereiland Setubal en ligt 15 kilometer ten westen van het stadje Sesimbra.

 

Het is een indrukwekkende kaap met een baai en een vuurtoren. Op deze locatie zijn voetafdrukken en fossielen van dinosaurussen  gevonden.

De meest bezochte bezienswaardigheid door pelgrims en toeristen op de Kaap Espichel is echter het heiligdom.

 

Het heiligdom Nossa Senhora da Pedra Mua is dicht bij de rand van de Kaap Espichel gebouwd en bestaat uit verschillende gebouwen. Het heiligdom is al sinds de veertiende eeuw een bedevaartsoord nadat er een Mariabeeld op de kaap was gevonden. Binnen het heiligdom ligt ook een aquaduct, een bronnenhuis en de kapel op een landtong van de klif waar het Mariabeeld is gevonden.

 

 

De kerk Nossa Senhora do Cabo of de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Kaap maakt deel uit van een lange pelgrimsroute door Portugal en er zijn eenvoudige hostels voor pelgrims. De pelgrimsweg naar de kerk begint bij het kruis en loopt langs de hostels van de pelgrims.

 

Naast de kerk staat de Ermida da Memoria, het is de herinneringskapel waar volgens de Portugese legende het Mariabeeld is gevonden. De kapel heeft een ongewone bolvormige koepel en is van binnen gedecoreerd met blauwe en witte tegels, azulejos, uit de achttiende eeuw.

 

Het bronnenhuis bij het aquaduct van Kaap Espichel is een zeshoekige toren binnen een ommuurde tuin die door pelgrims is aangelegd. In het bronnenhuis staan stenen banken en er zijn azulejos met jachttaferelen.

 

 

De vuurtoren van Kaap Espichel is een zeshoekige toren oorspronkelijk gebouwd in 1430 maar herbouwd in 1790. De vuurtoren is gebouwd op een hoogte van 168 meter en de toren zelf heeft een hoogte van 32 meter.