Coimbra

 

Coimbra Portugal

De stad Coimbra ligt in het westen van Portugal aan de rivier Mondego, 203 kilometer ten noorden van Lissabon en 120 kilometer ten zuiden van Porto. In de sfeervolle stad zijn veel bezienswaardigheden zoals de fadohuizen en het werelderfgoed de Universiteit van Coimbra – Alta en Sofia.

 

Het is de derde grootste stad van het land (na Lissabon en Porto) en in de hoge middeleeuwen (circa 1001 tot 1300) was Coimbra gedurende circa een eeuw de hoofdstad van Portugal. In 2003 was Coimbra culturele hoofdstad van Europa. Het Coimbra Fado, het Portugese muziekgenre, ook wel het Fado van de Studenten genoemd staat bekend in heel Portugal. Op verschillende plaatsen in de stad geven Fado groepen regelmatig optredens.

Mondego rivier

 

De stad en de gemeente Coimbra liggen in een mooie groene omgeving, kenmerkend voor het landschap zijn onder andere de Mondego rivier met een lengte van 234 kilometer, de vele wijngaardterrassen en het Paul de Arzila, een Portugees natuurreservaat waar otters en veel watervogels leven.

 

Universiteit van Coimbra – Alta en Sofia

 

De universiteit werd oorspronkelijk opgericht in 1290 in Lissabon maar verhuisde in 1537 definitief naar het Koninklijk Paleis van Alcacova in Coimbra. De universiteit van Coimbra bestaat nu uit twee stedelijke gebieden, het gebied Alta en het gebied Sofia, in de loop der eeuwen werden er steeds meer gebouwen aan toegevoegd. De universiteit van Coimbra  – Alta en Sofia is een werelderfgoedmonument en een van de oudste universiteiten van Europa en de oudste universiteit van Portugal. De universiteit was van grote invloed op de ontwikkeling van onderwijs en literatuur in de Portugese taalgebieden.

 

Coimbra – Alta

 

Het gebied Alta omvat 21 gebouwen, het Paleis van Scholen is het voormalige Koninklijk Paleis van Alcacova, in de 16de eeuw is het complex ingrijpend gerenoveerd en werden alle faculteiten van de universiteit hier gevestigd. Bezienswaardig zijn onder andere: de Iron Gate (toegangspoorten). De universiteitstoren, vanaf de klokkentoren is er een mooi uitzicht op Coimbra. De Via Latina, het lange balkon bestaande uit een neoklassieke zuilengalerij. De kapel van St. Michael, de Joanine bibliotheek of de Barokke bibliotheek met een mooie bewerkt plafond, de Minerva trappen en het standbeeld van koning Joao III.

 

 

De Oude Kathedraal, Se Velha de Coimbra, werd gebouwd in de 12de en de 13de eeuw. Het is de enige romaanse Portugese kathedraal die ongeschonden uit de Reconquista (de herovering) kwam.

 

De Nieuwe Kathedraal, Se Nova de Coimbra of het jezuïetencollege werd gebouwd in de 16de en de 17de eeuw. Op de top van de gevel van de kerk staan vier standbeelden van Jezuïtische heiligen.

 

 

De Botanische Tuin van Coimbra werd opgericht tussen 1772 en 1774 en heeft een oppervlakte van 13 hectare. De tuin werd gebruikt voor de studie plantkunde en bevat onder andere exotische bomen, een bamboebos, een grote fontein en een aantal kassen.

 

Andere gebouwen in het gebied Coimbra-Alta zijn: het koninklijk paleis van de kunsten, het Melos huis, het chemisch laboratorium, de centrale bibliotheek en verschillende colleges.

 

Coimbra – Sofia

 

Het gebied Sofia omvat 10 gebouwen, de belangrijkste bezienswaardigheden in Sofia zijn:

 

Het Santa Cruz Klooster is opgericht in 1131 en werd in de eerste helft van de 16de eeuw gerenoveerd in Portugese laatgotische stijl of manuelstijl.

 

 

Het paleis Sobre-Ribas of Paco de Sub-Ripas werd zoals de naam aangeeft over de rivier gebouwd. Het Sobre-Ribas ligt op een heuvel bij de Mondego rivier, het werd gebouwd in 1514 in manuelstijl. De overige gebouwen in Coimbra-Sofia zijn verschillende colleges die te bezoeken zijn.