Costa de Lisboa

 

De regio Costa de Lisboa in Portugal is de kust in het zuidwesten van het land en ligt ten noorden van het kustgedeelte van de regio Alentejo, ten zuiden van de regio Costa de Prata en aan de monding van de Taag rivier. De Costa de Lisboa  is genoemd naar de kust van Lissabon en alle plaatsen liggen ten westen van de stad Lissabon. De Costa de Lisboa wordt ook wel de Portugese Rivièra genoemd en ligt in de regio Lissabon. De regio Lissabon is weer onderverdeeld in de twee subgebieden Grande Lisboa en het schiereiland Setubal maar met de ontwikkeling van het toerisme kreeg het hele gebied gemakshalve de naam Costa Lisboa of Costa de Lisboa.

 

Costa de Lisboa Portugal

 

Een bijnaam voor de Costa de Lisboa in Portugal is de Romantische kust vanwege de Romantiek, dit is een historische periode met een artistieke, literaire, muzikale en intellectuele stroming die is ontstaan in Europa tegen het einde van de achttiende eeuw en in Portugal vooral populair werd aan de kust van Lissabon.

 

Steden en kustplaatsen Costa de Lisboa

 

Belangrijke steden en dorpen in de regio Costa Lisboa in Portugal zijn de hoofdstad Lissabon. Sintra een cultuurlandschap met veel kastelen en werelderfgoed. De kustplaatsen Cascais en Estoril werden al populair toen de Portugese Koninklijke familie in 1870 zijn zomerresidentie vestigde in Cascais, de aristocraten van Portugal bouwden vervolgens huizen en kastelen in Cascais en Estoril. Het gebied Sintra werd in de romantische periode (historische periode) aan het einde van de achttiende tot aan circa halverwege de negentiende eeuw een belangrijke plaats voor muzikanten, componisten, schilders en schrijvers.

 

regio Costa de Lisboa

 

Nu zijn Lissabon en de omliggende kustplaatsen zoals Cascais, Costa da Caparica, Ericeira met het eerste surfreservaat van Europa, Estoril, Paco de Arcos, Praia das Macas en Sesimbra gewone vakantiebestemmingen maar met nog wel veel bezienswaardigheden uit het roemrijke verleden en met goede verbindingen naar de stad Lissabon.

 

Natuurgebieden Costa de Lisboa

 

In de regio Costa Lisboa liggen een aantal natuurgebieden zoals: het natuurpark Sintra-Cascais met het gebergte Serra de Sintra en de Cabo da Roca; de meest westelijke punt van het vasteland van Europa. Het natuurmonument Carenque met honderden voetafdrukken van dinosaurussen. Het beschermde landschap van de fossielen kliffen van Costa de Caparica. De Steengroeven van Avelino bij de kaap Espichel, Lagosteiros en Pedra da Mua zijn alle drie beschermde natuurmonumenten met voetafdrukken van dinosaurussen. De Grot van Zambujal met veel stalactieten ligt bij Setubal. Het natuurpark Arrabida tussen Sesimbra en Setubal met mediterrane vegetatie, mooie stranden en een oud klooster. Het natuurreservaat Taag estuarium, een Ramsar wetland en het grootste wetland van Portugal. Het natuurreservaat Sado estuarium ten oosten van Setubal en het schiereiland Troia is ook een Ramsar wetland. Het natuurreservaat Lagunes van Santo Andre en Sancha is een belangrijke kuststrook voor dolfijnen en vogels.

 

 

Vakantie Costa Lisboa

 

De Costa Lisboa in Portugal, de romantische kust, is een ideale regio om een vakantie te combineren met de levendige plaats Lissabon, de natuur en de cultuur in de regio en een van de kustplaatsen met de mooie stranden. Het gebied heeft een mediterraan klimaat met milde winters en in de zomer een temperatuur tussen de 25 tot 30 graden, de zee heeft in de zomer een gemiddelde aangename temperatuur van 20 graden. Er zijn veel mogelijkheden voor een vakantie aan de Costa de Lisboa zoals een stedentrip of wandelvakantie maar vooral zon- en strandvakanties om lekker te relaxen.

 

Vakantiebestemmingen Costa de Lisboa en natuur en cultuur Costa Lisboa van oost naar west:

vakantiebestemmingen Costa Lisboa

 

natuur en cultuur Costa Lisboa

 

overige informatie Costa Lisboa