Guimaraes

 

Guimaraes in Portugal ligt 24 kilometer ten zuidoosten van de stad Braga en 54 kilometer ten noordoosten van de stad Porto in het noorden van Portugal. De stad heeft een aantal belangrijke bezienswaardigheden en wordt wel de geboorteplaats van de Portugese nationaliteit of de “wieg van de natie” genoemd. Het historisch centrum van Guimaraes is een Unesco werelderfgoed vanwege de monumenten uit de middeleeuwen. Het kasteel van de stad is een van de zeven wonderen van Portugal en de stad was in 2012 culturele hoofdstad van Europa.

 

Guimaraes wordt gezien als de geboorteplaats van Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal en er zijn veel bezienswaardigheden. De stad ligt aan de voet van de 600 meter hoge Serra da Penha berg en is bereikbaar via de weg of met de kabelbaan. De top van de berg is een bedevaartsoord met het Heiligdom van Penha.

 

Bezienswaardigheden Guimaraes

 

Het Kasteel van Guimaraes is een Romaans kasteel en werd gebouwd in de tiende eeuw om de stad en het klooster te beschermen tegen aanvallen van de Noormannen en de Arabieren. De donjon, een verdedigbare woontoren, heeft een hoogte van 27 meter. De toren Menagem heeft een brede borstwering en diende behalve als woontoren ook als observatietoren. Het Kasteel van Guimaraes is een van de best bewaarde forten in Portugal.

 

Het Paleis van de Hertogen van Braganca is gebouwd tussen 1420 en 1422, het sierlijke paleis is een nationaal monument. Een deel van het gebouw is nu een museum met wandtapijten en schilderijen.

 

In de gerestaureerde binnenstad met veel straten en steegjes zijn winkeltjes en een aantal mooie kerken en kloosters waarvan de meeste ook van binnen zijn te bezichtigen. De oudste straat en volgens velen de mooiste straat is de Rua de Santa Maria die loopt van het kasteel naar het Oliveira plein, het mooie centrale plein van Guimaraes.

 

De Largo do Toural is ook een plein in de oude binnenstad, oorspronkelijk was dit het plein waar vee werd verkocht. Nu ligt er op het mooi geplaveide plein een fontein en rondom het plein staan veel mooie oude huizen met mansarde daken.

 

Elk jaar in het eerste weekend van augustus is er het Gualterianes festival ter ere van Sint Gualter.

In de eerste week van december is er het Sint-Nicolaas festival, een studentenfestival met optocht.

Elk jaar op 13 december is er het festival van Santa Luzia naast de gelijknamige kapel.

 

Er zijn veel musea in de stad zoals een archeologisch museum, een museum gewijd aan de Keltische cultuur.

Het Alberto Sampaio museum met een grote collectie uit de 14de t/m de 16de eeuw is in de zomermaanden ook de hele nacht geopend.

 

Het stadspark met een groot gazon, bomen en een meer ligt naast het sportcomplex en wordt in de zomer veel bezocht. Er is een speeltuin, restaurants en er zijn veel sportieve activiteiten.

 

De citadel van Briteiros ligt ten noordwesten van de stad, het is een belangrijke archeologische opgraving met de restanten van Keltische woningen. Vondsten van deze opgraving zijn te zien in het museum in de stad. Er zijn veel Pedra Formosa gevonden, dit zijn stenen panelen met opmerkelijke gravures.

 

In het centrum zijn veel goedkope en kleinschalige hotels.