Kaap Sint-Vincent

 

Kaap Sint Vincent Portugal

Kaap Sint-Vincent in Portugal is de meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa, de kaap ligt in de Portugese regio Algarve vijf kilometer ten westen van Ponta de Sagres en 40 kilometer ten westen van Lagos. In het verleden zijn op deze desolate plek veel zeeslagen uitgevochten. De Kaap Sint-Vincent ligt aan de kust Vincentina en deze kust of landtong is deel van het Natuurpark Zuidwest-Alentejo en Costa Vincentina.

De kliffen hebben een hoogte tot zo’n 75 meter en er nestelen veel vogels zoals de havikarend, de slechtvalk, de wouw, de rotsduif, en de monticola.

 

vuurtoren Kaap Sint Vincent Portugal

Op de punt van de kaap Cabo de Sao Vicente staat de vuurtoren gebouwd op de restanten van een oude tempel en de restanten van een klooster uit de zestiende eeuw.

De Romeinen noemden deze plaats het einde van de wereld, een magische plek bij zonsondergang waarbij de zon sissend in zee onder ging. De reden waarom de zonsondergang volgens de Romeinen hier zo magisch  was is omdat de zon hier op z’n grootst zou zijn. De Griekse historicus en geograaf Strabo beschrijft ook de opmerkelijk grote zon, waarschijnlijk is het een visueel effect maar in het verleden werd het wel gezien als symbool van het einde van de bewoonde wereld.

 

De huidige vuurtoren met een hoogte van 28 meter is gebouwd in 1846 binnen de muren van een fort.

De vuurtoren Kaap Sint-Vincent is een belangrijk baken aan deze Atlantische kust, een drukke scheepvaartroute. De krachtige lampen hebben een bereik van circa 60 kilometer. De Portugese marine gaat over het beheer van de toren, de vuurtoren en een klein museum zijn elke woensdag te bezichtigen van 14:00 tot 17:00 uur.

 

Wandelroute E9

 

Wandelroute E9 Portugal

De Kaap Sint-Vincent bij Sagres is het startpunt van de Europese wandelroute E9, het is het meest zuidelijke punt van deze Europese kustroute. De wandelroute E9 of het Europese kustpad heeft een lengte van 5200 kilometer en leidt langs de kusten van de Atlantische Oceaan, de kusten van de Noordzee en de kusten van de Oostzee.

Het beginpunt van het lange afstand wandelpad is de kaap St. Vincent en het eindpunt is Narva-Joesuu aan de Finse Golf in Estland. Nog niet alle delen van het  kustpad zijn gereed en daarom kan de exacte lengte nog gaan afwijken.

De E9 loopt in Portugal parallel aan de Atlantische kust en wordt wel de Caminho do Atlantico genoemd, deze route is grotendeels gelijk aan het langeafstandswandelpad GR11.