Klooster van Batalha

 

Klooster van Batalha

Batalha ligt in het district Leiria in het westen van Portugal, 120 kilometer ten noorden van Lissabon. De stad werd samen met het klooster Santa Maria da Vitoria gesticht door koning Dom Joao I (Johan I van Portugal) ter eerbetoon aan de overwinning van de Portugezen op de Castillianen in de slag bij Aljubarrota in 1385. Vitoria is Portugees voor “overwinning” en Batalha staat voor “slag”. De koning en zijn echtgenote werden na hun overlijden begraven in het klooster. De officiële naam van het klooster is Mosteiro de Santa Maria da Vitoria maar wordt in de volksmond het Klooster van Batalha genoemd, het is een Unesco werelderfgoed monument.

 

Zeven wonderen van Portugal

 

Het Klooster van Batalha staat op de lijst van Zeven wonderen van Portugal. De zeven wonderen werden gekozen door het Portugese volk en bekend gemaakt op 7-7-2007. Er kon gekozen worden uit 794 rijksmonumenten. Zes van de zeven gekozen monumenten zijn tevens een werelderfgoed.

 

Klooster van Batalha

 

Kapel van de Oprichter

Het Klooster van Batalha is een indrukwekkend dominicanenklooster, met de bouw van het klooster werd begonnen in 1386. Het werd het meest belangrijke bouwproject van de Portugese monarchie. Elke volgende koning na Dom Joao I liet weer een stuk bouwen aan het klooster tot aan circa 1517. Het kunstzinnige gebouw is in Portugese laatgotische stijl vermengd met manuelstijl gebouwd.

 

de Onvoltooide kapellen

De Capela do Fundador is de Kapel van de Oprichter en grenst direct aan het klooster van Batalha. Capela do Fundador werd gebouwd tussen 1426 en 1434, in de kapel ligt het mausoleum van koning Joao I en zijn vrouw.

 

De Capelas Imperfeitas zijn de Onvoltooide kapellen, men begon met de bouw in 1434. Het is een achthoekig gebouw met zeven straalkapellen maar de koepel werd, waarschijnlijk vanwege bouwkundige problemen, nooit geplaatst. In de Capelas Imperfeitas liggen de grafkisten van koning Joa II en zijn vrouw.

 

 

 

 

 

Het Claustro Royal, het Koninklijk klooster of het Claustro Joao I, is een grote aangebouwde vleugel met zeven overspanningen met bogen en piramide torenspitsen. In het koninklijk klooster staat een mooie lavabo, bestaande uit een fontein en een aantal bekkens.

 

 

Claustro Afonso V of het klooster van koning Afonso V is een vrij sober klooster en werd gebouwd in de tweede helft van de 15de eeuw.

 

 

Voor het klooster staat een groot standbeeld van Nuno Alvares Pereira en zijn paard. Hij was een Portugese veldmaarschalk tijdens de slag bij Aljubarrota en werd later monnik. Hij werd door de paus zalig verklaard in 1918 en heilig verklaard in 2009, ook in veel andere plaatsen in Portugal is een standbeeld van hem te zien.