Lagos

 

Lagos Portugal

Lagos in Portugal is een kustplaats in het zuiden van de Algarve, het is een van meest bezochte steden in de regio met mooie stranden, indrukwekkende rotsformaties en een historisch centrum. Lagos ligt 35 kilometer ten oosten van de Kaap-Sint Vincent, de meest zuidwestelijke punt van Portugal en het vasteland van Europa. Lagos is een sfeervolle Portugese stad met smalle straatjes, winkeltjes, terrassen,  bezienswaardigheden en populaire stranden. Lagos heeft het Cittaslow keurmerk, Cittaslow staat voor een onthaasten mentaliteit en het behouden van de lokale identiteit in de leefomgeving, de cultuur en gastvrijheid.

 

Bezienswaardigheden Lagos

 

  • In het historische centrum van Lagos op het Plein van de Republiek ligt de historische slavenmarkt en er staat een standbeeld van Hendrik de Zeevaarder.
  • Het Fort van Lagos, de Ponta da Badeira is bereikbaar via een houten brug, het relatieve kleine fort is in de zeventiende eeuw gebouwd ter verdediging van de haven. In de Ponta da Badeira is een permanente tentoonstelling met als onderwerp de ruim 2000 jaar oude maritieme geschiedenis van Lagos.
  • Het Kasteel van de Gouverneur of het Kasteel Lagos werd op een strategische plaats gebouwd om samen met de andere verdedigingswerken van Lagos in de dertiende eeuw zoals het fort, de stadsmuren, de stadspoorten en de bastions de haven en de stad te beschermen. Het kasteel is open voor bezoekers en in de avond wordt het sfeervol verlicht.
  • De Mercado dos Escravos is de vroegere Slavenmarkt op het Prins Hendrik de Zeevaarder plein, in het gebouw met de arcades is op de begane grond een klein museum met informatie over de Portugese slavenhandel.

 

 

  • De jachthaven van Lagos is ook het watersportcentrum van de regio, er kunnen boottochten geboekt worden om de stranden en de rotsachtige kust in de omgeving te verkennen. De Marina de Lagos is een gezellige haven met restaurants en terrasjes en een mooie zonsondergang. Langs de boulevard bij de haven staan kraampjes met snuisterijen en er worden ook veel rondvaarten aangeboden tegen concurrerende prijzen.
  • In de oude binnenstad liggen nog een aantal bezienswaardige kerken en er staan over de hele stad verspreid standbeelden en monumenten. In het bijgebouw van de Sint-Antoniuskerk is het stedelijk museum gevestigd.
  • Iets buiten het centrum ligt de Lagos dierentuin.

 

Stranden Lagos

 

In Lagos en de directe omgeving liggen goede stranden met mooie rotsformaties, de meest bekende stranden van Lagos zijn de Praia Dona Ana, de Ponta da Piedade met het Praia do Camilo strand Piedade en het Meia Praia strand.

 

 

Het Meia Praia strand is een ruim vijf kilometer lang zandstrand tussen de jachthaven en de Alvor rivier, er zijn veel faciliteiten op het strand en de keus tussen drukke en rustige plekjes op het lange en brede strand. Vooral in het voorjaar is de Alvor rivier een belangrijke plaats voor migrerende trekvogels.

 

Dona Ana strand

Het Praia Dona Ana wordt ook wel de Gouden Kust genoemd vanwege de goudgele kleuren van de rotsen vooral als de zon er op schijnt. Het Dona Ana strand ligt op korte afstand ten zuiden van Lagos en nog voor de Ponta da Piedade. Het strand wint veel prijzen voor beste stranden, niet alleen vanwege de ligging maar ook vooral vanwege de mooie kleurschakeringen, de goudgele rotsen, het bijna roze strand, de azuurblauwe zee en de groene mediterrane struiken.

 

 

Ponta da Piedade Lagos

De Ponta da Piedade is een groep van rotsformaties langs de kust bij Lagos, de goudgele kliffen hebben een maximale hoogte van 20 meter. In de Ponte da Piedade zijn een aantal grotten en natuurlijke bruggen gevormd door erosie. De Ponta da Piedade met als betekenis “Brug van Barmhartigheid” zijn een Portugees natuurmonument en wordt wel de mooiste rotsformatie van de Algarve genoemd. De bijzondere rotsformatie is over land te bereiken vanaf de vuurtoren via een trap met bijna 200 treden of met een bootje vanuit de haven van Lagos. Langs het kustgebied van de rotsformaties liggen baaien en kleine stranden zoals het mooie Camilo strand, deze is bereikbaar via een goede trap.