Lissabon

 

Lissabon Portugal

Lissabon is de hoofdstad van Portugal, de stad ligt ten oosten van de Taag rivier en heeft een natuurlijke haven. Vanuit de haven ligt er een brug naar het centrum, de benedenstad, van waaruit de andere gebieden van de stad per tram goed bereikbaar zijn. Lissabon (Lisboa) is gebouwd op zeven heuvels en de stad heeft veel bezienswaardigheden. Het wordt wel de stad van Fado genoemd, het Portugese levenslied en Lissabon is het culturele en het economische centrum van Portugal. 

 

Bezienswaardigheden Lissabon

 

De benedenstad (Baixa Pombalina) van Lissabon is een vrij chique wijk met veel winkels, het belangrijkste plein van de stad is Pedro IV-plein ook wel Rossio plein genoemd. Aan het plein ligt een theater en midden op het plein de Kolom van Pedro IV. In de middeleeuwen was het een plein waar volksopstanden, feesten, stierengevechten en executies plaatsvonden. In de Baixa Pombalina ligt ook het Praca da Figueira met het bronzen ruiterstandbeeld van Johan I van Portugal (koning van Portugal).

 

Naast het Rossioplein ligt het Praça dos Restauradores plein met een grote obelisk op het plein. Ten noorden van de benedenstad ligt de bovenstad (Bairro Alto), het is een winkelgebied en uitgaansgebied met veel gezellige cafés en restaurants en Portugese muziek, de Fado. In de wijk ligt het Ephemeral Museum, een soort straatmuseum met werk van straatartiesten.

 

 

Het Padrao dos Descobrimentos is een monument ter ere van vroegere Portugese ontdekkinksreizigers. Het opvallende monument heeft een hoogte van 52 meter in de vorm van een zeilschip. Het grote standbeeld is een van de meest gefotografeerde monumenten in Lissabon en staat op de kade in de wijk Santa Maria de Belem.  

 

De voorstad van Lissabon is het Santa Maria de Belem, hier liggen twee werelderfgoed monumenten: het Mosteiro dos Jeronimos en de Torre de Belem. Het Mosteiro dos Jeronimos is een Hiëronymietenklooster, met onder andere een maritiem museum en een Nationaal Archeologisch museum. De Toren van Belem is een voormalige verdedigingstoren aan de oever van de Taag.

 

 

De oudste wijk van Lissabon is Alfama, op de heuvel van Alfama ligt het kasteel van Sao Jorge. De wijk kenmerkt zich door de smalle straatjes waar de tram soms maar net door heen past, hierdoor is een ritje met de tram een leuk avontuur. In de wijk staan ook veel kerken, zoals de Kathedraal van Lissabon, en er zijn veel cafés met de traditionele fadomuziek.

 

 

Het Castelo de Sao Jorge is één van de bekendste toeristische attracties van Lissabon. Het kasteel van Sint Joris ligt op de heuvel van Alfama, binnen de muren van Sao Jorge is een park, een kleine dierentuin, fonteinen, beekjes en prachtige wandelpaden. In het voormalige paleis is nu het restaurant Casa do Leao gevestigd, vanaf het mooie terras is er een prachtig uitzicht over de stad en de rivier de Taag.

Lissabon met kinderen

 

In Lissabon zijn een groot aantal parken, zoals het Jardim Botânico met botanische tuinen en een natuurhistorisch museum. Het Jardim da Estrela is het oudste park van Lissabon met prachtige vijvers en fonteinen. Het Parque Eduardo VII, een park met een groot meer, een tropische kas en een restaurant. Het Monsanto Park, het grootste park en ook wel de groene long van Lissabon genoemd, binnen het park is een ecologisch park, een kinderpark met veel activiteiten voor kinderen en een recreatiepark met onder meer een fietsparcours.

 

Kidzania is een speciaal voor kinderen ontworpen stad, het Kidzania ligt in het Dolce Vita winkelcentrum in Amadora, ten noorden van Lissabon. De kinderstad bootst het echte leven na op een kindvriendelijke manier, spelenderwijs leren ze naar een ziekenhuis of een universiteit te gaan, te pinnen, werken op een luchthaven of piloot worden, films maken, pizza bakken, formule 1 rijden en nog veel meer.  

 

Costa Lisboa

 

Costa de Lisboa Portugal

Plaatsen in de omgeving van Lissabon liggen aan de kust van Lissabon of over het algemeen met uitzicht op de kust. Deze mooie kustlijn wordt Costa Lisboa genoemd, deze kust is een ideale plaats om een vakantie met strand, het binnenland tussen Lissabon en de kust en de stad te combineren.