Obidos

 

Obidos in Portugal ligt in de regio Costa de Prata, 85 kilometer ten noorden van Lissabon, het is een mooie vestingstad gelegen op een heuvel en op korte afstand van de kust. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Latijnse term “oppidum” voor “versterkte stad”. De stad is als literaire stad onderdeel van het Creative Cities Netwerk van Unesco. Obidos heeft een aantal bezienswaardigheden met een gezellig centrum met binnen de stadsmuren onder andere een kasteel, een aantal kerken en smalle straatjes met witte huizen.

 

Obidos Portugal

 

 

Bezienswaardigheden Obidos

 

Het oudste gedeelte van de kleine stad Obidos is nog volledig ommuurd en het is mogelijk om over een groot deel van de stadsmuren te lopen met een mooi uitzicht op de oude stad en de omgeving. In de brede stadspoort is mooi Portugees tegelwerk te zien.

 

Het kasteel, Castelo de Obidos, ligt binnen de stadsmuren en werd gebouwd tussen de dertiende en de zestiende eeuw. De stadsmuur werd voltooid in 1527 en is nog steeds in goede staat. Het Kasteel van Obidos is een van de zeven wonderen van Portugal, belangrijke nationale monumenten die het erfgoed van de Portugese architectuur weergeven.

 

Het gezellige centrum met de wit geverfde huisjes met een vaak gele of blauwe streep en de winkeltjes met lokale producten wordt ook graag bezocht. Op een van de pleinen staat de traditionele Portugese schandpaal.

 

De kerk van Santa Maria is oorspronkelijk gebouwd in de twaalfde eeuw en in 1444 traden hier Koning Alfonso V en Isabel van Portugal in het huwelijk. In het interieur van de kerk zijn veel azulejos te zien en schilderijen van de schilder Josefa de Obidos. Andere kerken in het stadje zijn de Sao Pedro kerk, de Santiago kerk en de Sao Joao Baptista.

 

 

Iets buiten de stad ligt een aquaduct dat werd gebouwd in 1570 en nog grotendeels intact is.

 

Het Chocolade festival wordt elk jaar gehouden in maart en april, het drie weken durende festival  staat in het teken van mooie chocolade sculpturen en workshops.

 

In juli is er elk jaar een Middeleeuwse Markt, twee weken lang heeft het kasteel en het omliggende stadje de sfeer van toen met middeleeuwse kooplieden, narren, minstrelen en soldaten. Er zijn optochten en diverse shows zoals het steekspel van de ridders. Op de markt worden maaltijden aangeboden in de middeleeuwse stijl met aan het spit geroosterd varken, konijn, lam, kabeljauw, stevige soepen op houten borden en wijn of bier uit tinnen kannen.

 

 

Obidos staat ook bekend als kerstdorp, in de hele maand december is het stadje bijzonder sfeervol met veel verlichting en andere decoraties. Bezoekers uit Portugal en buitenlandse toeristen bezoeken steeds vaker tijdens de kerstperiode het stadje met de mystieke uitstraling in december.

 

In het stadsmuseum is veel werk te zien van lokale kunstenaars uit de zestiende en zeventiende eeuw.

 

 

De Lagune van Obidos ligt drie kilometer ten noordwesten van de vestingstad en ten westen van Caldas da Rainha. De Lagune van Obidos strekt zich uit tot aan de Atlantische Oceaan en heeft een maximale lengte van zes kilometer en een breedte van 1 tot 1,5 kilometer. In het verleden reikte de lagune tot aan de stadsmuren, in de lagune leven nu nog veel watervogels en trekvogels zoals de flamingo. In het stadje is een traditionele paardenkoets met rondritjes naar de verschillende bezienswaardigheden. Er zijn eenvoudige en luxe hotels maar ook kleinschalige pensions en een ruime keus aan restaurants in de historische binnenstad of aan de kust.