Nationaal Park Peneda Geres

 

Peneda Geres

Het Nationaal Park Peneda-Geres ligt in de districten Braga, Viana do Castelo en Vila Real in de regio Costa Verde in het noorden van Portugal. Het Nationaal Park Peneda-Geres wordt ook wel Geres genoemd en heeft een oppervlakte van 702,9 vierkante kilometer. Een gedeelte van het park is particulier eigendom maar het grootse gedeelte is toegangelijk voor bezokers. De kernzone van het natuurgebied is een wildernisgebied en een klein deel van het Unesco biosfeerreservaat Geres-Xures ligt in het nationale park.

 

 

Nationaal Park Peneda-Geres

 

Nationaal Park Peneda Geres Portugal

Het nationale park Peneda-Geres omvat het Castro Laboreiro plateau en het Mourela of Barroso plateau die het middelgebergte omsluiten. Dit gebergte wordt door het dal van de rivier Lima in tweeën gedeeld. De hoogste bergtop is de Geres op een hoogte van 1545 meter, andere hoge bergtoppen zijn de Altar dos Cabroes op 1538 meter, de Soajo (1430 m) en de Penedes (1340 m). De bergketens vormen samen met de imposante rotspartijen, de heldere bergmeren, de diepe ravijnen en de bruisende watervallen een mooi en puur landschap.

 

De zuidgrens van het park wordt gemarkeerd door de rivier Cavado, twee van de drie grote stuwdammen in het gebied liggen in het dal van de Cavado-rivier. Het eeuwenlange gebruik van de regio door de mens is in het landschap nog steeds te zien, er zijn megalithische graven en dolmen gevonden, een Geira (oude Romeinse weg), en een aantal heiligdommen. Lange delen van deze Romeinse weg en bruggen zijn nog intact en het zijn vooral bij de rivier Arado en Homem goede wandelgebieden.  

 

 

 

In het natuurgebied liggen een klein aantal dorpen met traditionele huizen, de gebieden rondom de bergdorpen met weilanden en akkers zijn de randzone van het nationale park. In deze bufferzone zijn recreatie activiteiten zoals natuurcampings, kaas maken, wandelpaden en klimroutes. Het doel hiervan is de lokale inwoners een inkomen te verschaffen. De relatief ongerepte delen van het park zijn streng beschermd zodat de natuur zijn gang kan gaan.

 

Flora en fauna

 

In het gebied zijn veel planten en diersoorten, circa 35 plantensoorten staan op de beschermde iucn lijst als zeldzaam. Belangrijke flora in het gebied is onder meer de Pyrenese eik (Quercus pyrenaica), de Portugese laurier (Prunus lusitanica), de Erythronium (ook wel hondstand genoemd) en de Iris boissieri, een endemische leliesoort die boven de 600 meter op de sierra’s groeit. Dieren die in het gebied leven zijn onder meer de Europese otter, de Grijze wolf, de Garrano (Portugees ponyras), de Ree (het parksymbool) en de Pyrenese desman, een molachtig zoogdier die in het water leeft.

 

 

Geres-Xures

 

Geres-Xures is een grensoverschrijdend biosfeerreservaat met Spanje en Portugal met een oppervlakte van 2595 vierkante kilometer. Het Unesco biosfeerreservaat Geres-Xures heeft een bergachtig landschap en een dicht netwerk van rivieren zoals de Lima, de Vez-rivier en de Cavado-rivier en veel zijrivieren. Een gedeelte van het natuurgebied ligt in het Nationaal Park Peneda-Geres in Portugal en een gedeelte ligt in het natuurpark Baixa Limia – Serra do Xures in Spanje. Door de verschillende klimaatzones in het gebied is er een gevarieerde flora en fauna. Het grensoverschrijdende biosfeerreservaat wordt verenigd door de gezamenlijke natuur- en cultuur kenmerken van het gebied en heeft als doel het bevorderen van een evenwichtige relatie tussen mens en natuur.