Peniche

 

Peniche in Portugal is de meest zuidelijke plaats aan de Costa Prata kust, Peniche ligt op het gelijknamige schiereilandje en is de meest westelijke stad van het vasteland van Europa. De vestingstad Obidos ligt ten noordwesten van Peniche en ten zuiden ligt Lourinha aan de Costa de Lisboa.

 

 

Oorspronkelijk was Peniche een eilandje maar door het ontstaan van een tombolo in de middeleeuwen is het nu een schiereiland. Een tombolo is een landengte die ontstaat door afzetting van zand, klei en grind tussen een eiland en het vasteland. In het uiterste westen van het schiereiland ligt de Kaap Carvoeiro met uitzicht op de Berlengas archipel en met de kenmerkende rots Nau dos Corvos, te vertalen als het Kraaienschip.

 

Op de kaap ligt op een hoogte van 57 meter de vuurtoren, de Cabo Carvoeiro vuurtoren is gebouwd in 1893 en heeft een hoogte van 27 meter. Vanaf de kaap is er een mooi uitzicht op de omgeving.

 

De stad Peniche werd gebouwd op een rotsachtige ondergrond en het is een belangrijk geologisch gebied.

 

De vestingstad werd gebouwd tussen 1557 en 1570 en in 1645 werden er nog meer verdedigingsmuren gebouwd. Rondom het stadje liggen nog stadsmuren met de bekende Portugese torentjes. Er is een regionaal museum gevestigd in het fort waar de boeiende historie van het stadje en archeologische vondsten zijn te zien.

 

Peniche is een gezellige stad met een schilderachtige haven, een voor de regio belangrijke vissershaven, windmolens, bezienswaardige kerken, mooie baaien met lange zandstranden en een bezoekers informatie centrum. Vanuit de haven vaart er in de zomermaanden een ferry naar de Berlengas archipel, een van de eerste officiële natuurgebieden in Portugal en waarschijnlijk van Europa.

 

Baleal en Ferrel

 

 

Ten noorden van Peniche ligt Baleal, gedeeltelijk op een klein schiereiland, het Baleal strand is een van de beste en meest bekende surfplaatsen in deze regio. In het verleden was Baleal een belangrijke plaats voor de verwerking van de walvisvangst. Ferrel grenst direct aan Baleal en het strand Almagreira is een favoriete plaats om de surfplanken en de golven te testen. In Ferrel en bij het strand Almagreira zijn veel surfscholen en elk jaar, meestal in de herfst, zijn er een aantal nationale en internationale surfwedstrijden.

 

 

Peniche is een mooie omgeving voor een rustige vakantie aan de Costa Prata, dit gedeelte van de kust is eigenlijk alleen bij surfers bekend maar het is een mooie vakantiebestemming voor de Portugal liefhebber. Er zijn goede kleinschalige hotels, restaurants, mooie stranden en in de directe omgeving liggen drie natuurgebieden en bezienswaardige plaatsen zoals in het noorden Caldas da Rainha en Alcobaca en in het zuiden Sintra en Lissabon.