Piodao

 

Het dorp Piodao in Portugal ligt in de gemeente Arganil in het district Coimbra aan de zuidwestelijke uitlopers van het Serra da Estrela gebergte, 98 kilometer ten oosten van de stad Coimbra. Piodao is een van de gekozen zeven wonderen van Portugal in de categorie bijzondere dorpen en het is ook een van de twaalf historische dorpen van Portugal (Aldeias Históricas de Portugal). Het sfeervolle en bezienswaardige dorp heeft in 1980 de “Zilveren haan” onderscheiding gekregen voor meest authentieke dorp van Portugal.

 

Piodao Portugal

 

Het Portugese dorp Piodao staat bekend om de leisteen architectuur, bijna alle huizen in het historische dorp zijn gebouwd van leisteen met roodbruine muren en zwarte daken. De bewoners leven vooral van de landbouw, veeteelt en de bijenteelt maar de laatste jaren neemt het toerisme ook wat toe in het dorp. Piodao wordt vooral bezocht door dagjesmensen tijdens een excursie of als onderdeel van een wandelroute door de bergen.

 

Piodao kerk

 

Andere bezienswaardigheden in het dorp zijn de kerk van Piodao, de kerk is gebouwd in de zeventiende eeuw in Mudejar stijl. De Mudejar architectuur is een gezamenlijke kunststijl van christelijke en moslim tradities. De wit met blauwe kerk is gerenoveerd in de negentiende eeuw en is nu een monumentaal pand. In het stedelijk museum van Piodao is de geschiedenis van het dorp te zien en er zijn nog een aantal kapellen in de omgeving. In de directe omgeving van het historische dorp ligt het bos Mata da Magaraca met een waterval en oude molens. In het dorp met circa 180 inwoners zijn een aantal winkeltjes met lokale producten en een paar kleine restaurants met gezellige terrassen.

 

Aldeias do Xisto

 

Piodao ligt op een van de wandelroutes van de Aldeias do Xisto, de leistenen dorpen. Dit zijn wandelroutes door veel verschillende gebieden in Portugal langs circa 27 leistenen dorpen. In de gemeente Arganil ligt een wandelroute door de bergen van Serra do Acor. De Serra do Acor, het havikgebergte, is een beschermd landschap en ligt aan de zuidwestelijke uitlopers van het Serra da Estrela gebergte. De bekendste leistenen dorpen in de Serra do Acor zijn Piodao en Cerdeira. Veel dorpen in dit gebied zijn de laatste jaren gerenoveerd voor het herstel van de lokale cultuur en het aantrekkelijk maken voor toerisme.

De dorpen zijn gerestaureerd op traditionele wijze en er is veel aandacht voor lokale ambachten en de traditionele Portugese keuken. De mooie wandelroutes van Aldeias do Xisto lopen veel langs oude levada’s (watergangen) en over de oude Romeinse paden in heuvelachtige en bosrijke gebieden.