Ponte de Lima

 

Ponte de Lima Portugal
Toren Ponte de Lima

Ponte de Lima in Portugal ligt in het gebied Costa Verde in de regio Norte in het noorden van Portugal, 40 kilometer ten noorden van Braga en 30 kilometer ten oosten van de kustplaats Viana do Castelo.

 

Ponte de Lima is een van de oudste steden in Portugal, het stadje is opgericht op 4 maart 1125 en het stadje was al in de Romeinse tijd een belangrijke nederzetting op de weg van Braga naar Santiago de Compestella. Ponte de Lima heeft een mooie ligging aan de zuidelijke oever van de Lima rivier en is vernoemd naar de lange middeleeuwse brug die over deze rivier ligt. Nu nog lopen elk jaar duizenden pelgrims op weg naar Santiago de Compestella over deze mooie oude voetgangersbrug.

 

Sint-Antonius kerk Ponte de Lima

In het historische stadje Ponte de Lima ligt centraal het plein, er zijn veel herenhuizen te zien in barok stijl en mooie oude kerken. Vroeger stond er een stadsmuur rondom het stadje maar deze is grotendeels verdwenen vanwege de uitbreiding van het stadje, wel zijn er nog twee torens te zien van de oude verdedigingsmuren. Dit zijn de Toren van de Oude Gevangenis en de Toren van St. Paul, de gevangenistoren is open voor bezoekers en vanaf de toren is er een mooi uitzicht op de omgeving.

 

De opvallende witte kerk aan de oever van de rivier is de Sint-Antoniuskerk, de kerk werd gebouw in de 18de eeuw maar gerestaureerd in de 19de eeuw, de Sint-Antonius heeft een opmerkelijk hoge klokkentoren en op elke hoek van de toren is een waterspuwer te zien. De stadstoren die hier ooit stond is gesloopt en daarom wordt de kerk ook wel Kerk van de Oude Toren genoemd.

 

Lima rivier Portugal

Elke tweede maandag van de maand is er een grote boerenmarkt in Ponte de Lima, een van de grootste in Portugal met veel lokale producten en tradities. Er is in het stadje ook een landelijk museum, het Museu Rural, die de tradities toont van het platteland, de karakteristieke graanschuren, vlasbewerking en vervaardiging van linnen en de wijnbouw van de Portugese wijn Vinho Verde, de Groene wijn. De naam Vinho Verde verwijst volgens de een naar de groene regio Costa Verde of de historische provincie Minho en volgens de ander naar het feit dat de Vinho Verde een jonge wijn is.

 

Lima Vallei

 

Lima Vallei Portugal

Het stadje Ponte de Lima ligt centaal in de Lima Vallei in een mooie groene omgeving met goede wandelpaden en fietspaden en een gedeelte van de Pelgrimsroute naar Santiago de Compestella. De Lima rivier heeft een lengte van 108 kilometer en mondt bij Viana do Castelo uit in de Atlantische Oceaan. In de Lima Vallei liggen veel oude dorpjes, romaanse kerken en wijngaarden met de opvallend hoge wijnranken. Ten oosten van de vallei ligt het nationale park Peneda-Geres en ten westen de kustplaats Viano de Castelo.