Porto

 

Porto Portugal

Porto is een havenstad aan de oever van de rivier Douro in het noordwesten van Portugal. Het is, na Lissabon, de tweede grootste stad van het land. Porto is een van de oudste Europese centra en het historisch centrum van Porto is een werelderfgoed. Tijdens de Romeinse bezetting in de 4de eeuw ontwikkelde de stad zich al tot een commerciële havenstad. In de 14de en 15de eeuw groeiden de scheepswerven van Porto en ze kregen een belangrijke invloed op de Portugese scheepsbouw. De Port of de Portwijn is vernoemd naar deze stad.

 

Historisch centrum van Porto

 

Porto stadsmuren

Het historisch centrum van Porto is een werelderfgoed met een bijzonder stedelijk landschap. Het historisch centrum ligt grotendeels binnen de oude stadsmuren uit de 14de eeuw en delen van deze Fernandina muren (Muralha Fernandina) zijn nog te zien. De voortdurende groei in de lange historie van de havenstad is te herkennen aan de vele gevarieerde monumenten uit verschillende periodes. 

 

Bezienswaardigheden Porto

 

De Dom Luis I brug is een opvallende boogbrug en vernoemd naar Lodewijk I van Portugal. De brug werd ontworpen door Theophile Seyrig, een compagnon van Gustave Eiffel, de constructie heeft duidelijke overeenkomsten met de bouwwerken van Eiffel, zoals de Eiffeltoren. Het bovendek werd geopend in 1886, het benedendek van de brug in 1887.

 

De Maria Pia brug is een spoorbrug en vernoemd naar de Portugese koningin Maria Pia (echtgenote van Dom Luis I), de brug werd in 1877 gebouwd door Gustave Eiffel. Een tweede spoorbrug, de Sao Joao brug, werd naast de oude spoorbrug gebouwd in 1991.

 

 

De Kathedraal van Porto of Se do Porto is een van de oudste monumenten in de historische stad en een van de belangrijkste Romaanse monumenten in Portugal. Het begin van de bouw dateert uit de eerste helft van de 12de eeuw en duurde tot aan het begin van de 13de eeuw. In de 18de eeuw werden er nieuwe barok elementen aan toegevoegd.

 

Igreja dos Clerigos, een barokke kerk met een hoge klokkentoren. De Clerigos kerk is gebouwd tussen 1732 en 1750 en was een van de eerste barokke kerken in Portugal.

Igreja de Cedofeita, de middeleeuwse kerk is de oudste kerk van Porto.

Igreja de Sao Francisco, de kerk is een gotisch monument en gebouwd rond 1223.

Igreja de Santa Clara, de kerk van Santa Clara met het nonnenklooster werd gebouwd tussen 1416 en 1457. Binnen in de kerk is veel verguld houtsnijwerk te zien uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Igreja e Colegio de Sao Lourenco, de kerk en St. Lawrence college ook wel bekend onder de naam Igreja e Convento dos Grilos, klooster en kerk Grilos. Het zijn een aantal religieuze gebouwen gebouwd door de jezuïeten in 1577 in maniërisme stijl. In 1690 is er een nieuwe gevel geplaatst.

 

 

Igreja da Misericordia, de Kerk van de Barmhartigheid is gebouwd in de 16de eeuw in de late renaissance stijl, de kerk heeft een opvallende gevel die vernieuwd werd in 1621 na een blikseminslag.

 

De Paco Episcopal is het Bisschoppelijk paleis van Porto, de voormalige residentie van de bisschoppen van Porto. Het oorspronkelijke gebouw werd rond 1737 verbouwd op aanwijzingen van de architect Nicolau Nasoni die veel gebouwen in Porto en omgeving heeft ontworpen.

 

De Palacio da Bolsa is het paleis van de effectenbeurs, met de bouw werd begonnen in 1842, het is een mix van bouwstijlen. Het voormalige beursgebouw is nu een cultureel en sociaal centrum en trekt jaarlijks circa 250.000 bezoekers om de voormalige beursvloer en de Arabische kamer te zien.

 

De Port wijn wordt geproduceerd in de nabij gelegen Dourovallei. De port werd al in de 13de eeuw in vaten vervoerd met de Rabelo, de traditionele Portugese vrachtboot. Elk jaar op 24 juni is er een groot festival en een wedstrijd met de traditionele Rabelo boten, het is een populair evenement. De Rabelo race valt samen met het Festo de Sao de Joao do Porto (Dag van St. Johannes) in de nacht van 23 juni op 24 juni. Het is een van de meest levendige straatfestivals van Europa.