Praia da Luz

 

Praia da Luz Algarve Portugal

Praia da Luz is een dorp en strand en het plaatsje ligt in het zuidwesten van de Algarve in Portugal, twaalf kilometer ten westen van Lagos. Praia da Luz is te vertalen als “Strand van het Licht”, Luz en het Strand van Luz liggen tussen de heuvels Montinhos da Luz en Burgau.

Het sfeervolle Praia da Luz is een voormalig vissersdorp maar is nu nog steeds kleinschalig met eenvoudige huizen en weinig hoogbouw. Langs de boulevard zijn leuke winkeltjes en een aantal restaurants die nog steeds hun verse vis krijgen van de lokale vissers uit de omgeving.

 

Praia da Luz strand

Er zijn een paar bezienswaardigheden in het dorp en de omgeving, vlak bij zee ligt de middeleeuwse kerk Luz de Lagos gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Licht. Iets buiten het dorp ligt een archeologische opgraving met de restanten van Romeinse baden en de plaats waar de Romeinen hun vis verwekten om de ingezouten vis vervolgens te kunnen bewaren.

 

Het Praia da Luz strand is een Blauwe Vlag strand voor schone en veilige stranden en bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte met het lange en brede zandstrand en in het verlengde hiervan het gedeelte met de rotskust kenmerkend voor de Algarve kustregio. De zee is helder blauw en het strand loopt langzaam af in zee, langs de boulevard staan palmbomen en bankjes met mooi uitzicht over de kustlijn.

 

Tussen het Praia da Luz en het plaatsje Luz ligt Montinhos da Luz op nog geen drie kilometer van het strand. Het is een rustig heuvelachtig gebied tussen de wijngaarden met mooi gelegen appartementen voor een vakantie. Praia da Luz en Montinhos da Luz zijn prima vakantiebestemmingen om de Algarve te verkenen. Op korte afstand ten oosten van Luz ligt de stad Lagos en de kust met de imponerende rotsformatie Ponta da Piedade. In het westen ligt op korte afstand het beschutte strand Burgau aan de voet van de heuvels en de Vincentina kust met de Cabo de Sao Vicente, de meest zuidwestelijke punt van de Algarve.