Praia de Mira

 

Praia-de-Mira-Portugal

Praia de Mira in Portugal ligt aan de Costa de Prata in het verlengde van de Costa Verde in de regio Centro, 50 kilometer ten noordwesten van de historische stad Coimbra en 30 kilometer ten zuiden van het sfeervolle plaatsje Aveiro.

 

Praia de Mira is een stadje met circa 3000 inwoners en het strand van de plaats Mira, de stad Mira ligt een kleine zeven kilometer landinwaarts. De kustplaats heeft een mooie ligging aan de Barrinha Lagune, het is een traditionele vissersplaats met een prachtig wit zandstrand.

 

 

 

De originele houten visserswoningen zijn nu deels stenen huizen geworden maar sommige woningen aan het strand, de blauw-wit geschilderde kapel en het etnografische museum van Praia de Mira zijn nog in originele staat met een houten structuur. In het midden van de jaren ’50 waren er circa 600 houten woningen, deze worden Os Palheiros genoemd wat te vertalen is als “hooibergen”, in heel Portugal zijn nog veel van deze woningen te zien die vooral werden gebouwd in streken waar weinig steen was. Het etnografisch museum ligt aan de boulevard en in het museum is onder andere een permanente tentoonstelling over de Portugese vissers te zien.

 

Praia de Mira strand

Het lokale toeristische informatiecentrum zit ook in dit gebouw en heeft veel informatie over de omgeving en alle mogelijkheden. Het culturele centrum in het stadje heeft ook een aantal permanente tentoonstellingen en ze organiseren regelmatig culturele evenementen.

 

Barrinha Lagune Praia de Mira

Het Praia de Mira strand is een schitterend wit zandstrand en ontvangt jaarlijks de Blauwe Vlag voor goede schone en veilige stranden. Het is ook een rustig strand met relatief weinig toerisme en op het strand liggen vaak Portugese vissersbootjes. Langs de boulevard liggen enkele cafés en het vissersmonument en er is een camping. In het verlengde van het strand zijn strandhuisjes gebouwd met de vrolijke kleuren blauw met wit en rood met wit herkenbaar voor deze Portugese regio.

 

In de Barrinha Lagune zijn traditionele houten zomerhuizen gebouwd en in het Mira Lodge Park zijn ook houten zomerhuizen gebouwd en enkele hotels met een mooie ligging aan de lagune. Rondom de Barrinha Lagune liggen duinen en een klein bos.