Praktische informatie Portugal

 

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa op het Iberisch Schiereiland en grenst aan Spanje en aan de Atlantische Oceaan. De Portugese eilanden archipels Madeira en de Azoren liggen ten zuidwesten van het vasteland.

 

  • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Lissabon in Portugal is 3 uur en 10 minuten, de vliegtijd vanaf Amsterdam naar Faro is 3 uur en 5 minuten en naar Porto 2 uur en 50 minuten. De vliegtijd vanaf Amsterdam naar het eiland Madeira is 4 uur en 10 minuten en naar de Azoren 4 uur en 5 minuten.
  • Tijdsverschil, zowel in de zomer als in de winter is het in Portugal en op Madeira 1 uur vroeger dan in Nederland. Op de Azoren is het in de winter 2 uur vroeger dan in Nederland en in de zomer 1 uur vroeger.
  • Het kraanwater in Portugal is over het algemeen niet van goede kwaliteit, het advies is om flessenwater te kopen.
  • Het voltage is in Portugal 230 volt, er is geen verloopstekker nodig.
  • De munteenheid in Portugal is de Euro, in het hele land zijn veel pinautomaten (multibanco’s), sommige Portugese pinautomaten vragen om een 6-cijferige pincode, vul dan je 4-cijferige code in en druk op enter (je hoeft geen 00 toe te voegen aan het begin of einde van de code). In de steden, op alle toeristische bestemmingen en in de meeste dorpen kan men gemakkelijk en veilig met bankpas of creditcard betalen. In de kleinere winkels en in restaurants is het nog vaak niet mogelijk om te pinnen.
  • Portugal is lid van de Europese Unie en een Schengenland. Voor een vakantie in het land is een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart verplicht dat geldig moet zijn t/m terugkeer in Nederland. Er is geen visumplicht bij een bezoek aan het land van korter dan drie maanden.
  • Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Lissabon, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer:  +351 21 391 49 00 24
  • Noodnummer in Portugal:  het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon.
  • De winkels in Portugal zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur en van 15:00 tot 19:00 uur. Op zondag zijn kleine winkels en bakkers vaak open. In de grotere steden zijn winkelcentra vaak tot 21:00 of 22:00 open. Banken zijn open van 08:30 tot 15:00 uur en postkantoren zijn geopend van 09:00 tot 18:00 uur, in het weekend gesloten.
  • Verkeer in Portugal, het land heeft een goed wegennet, alle grotere plaatsen zijn bereikbaar via de snelweg. Er is geen vignet nodig, de autosnelwegen in Portugal zijn vaak tolwegen, de tol moet ter plaatste betaald worden bij de tolpoorten. Het tarief hang af van de afstand, langere trajecten bijvoorbeeld van Lissabon naar Porto kosten circa € 20,- aan tol, kortere trajecten zoals van Lissabon naar Leiria kosten rond de € 10,- (tarieven 2016). Het toegestane alcoholpromillage in het verkeer is 0,5 promille, voor mensen die korter dan drie jaar een rijbewijs hebben is het toegestane alcoholpromillage 0,2.