Serra da Estrela

 

De Serra da Estrela in Portugal ligt in de regio de Costa de Prata, 115 kilometer ten oosten van de stad Coimbra en circa 200 kilometer ten zuidoosten van de stad Porto. De Serra da Estrela is de grootste bergketen van Portugal en een natuurpark. Het Natuurpark Serra da Estrela is het grootste beschermde natuurgebied van Portugal en heeft een oppervlakte van ruim 1.000 vierkante kilometer.

 

Serra da Estrela natuurpark Portugal

 

De hoogste top in het gebergte is de Torre met een hoogte van 1993 meter. De Torre is goed bereikbaar via een geasfalteerde weg en op de noordelijke helling ligt het enige skigebied van Portugal. In het Serra da Estrela gebergte ontspringen drie rivieren, dit zijn de Mondego, de Zezera en de Alva. De Rio Mondego is de langste rivier met een lengte van 234 kilometer. De Mondego mondt via onder andere de stad Coimbra uit in de Atlantische Oceaan bij de plaats Figueira da Foz.

 

Activiteiten Serra da Estrela

 

Er zijn veel activiteiten mogelijk in het natuurpark Serra da Estrela, het is een schitterende wandelomgeving met gemarkeerde wandelpaden met een totale lengte van circa 400 kilometer langs bospaadjes en schapenroutes of de ruigere rotsgebieden. Er zijn ook goed aangegeven fietspaden en ruiterpaden. In het gebied zijn klimroutes met verschillende moeilijkheidsgraad en in de wintermaanden is het skigebied geopend met kunstsneeuw of echte sneeuw vanaf meestal januari.

 

Serra da Estrela Portugal

 

In het historische dorp Linhares is in de vestingtoren een toeristisch informatiecentrum met veel informatie over de flora en fauna in het natuurgebied. In het historische dorp zijn veel monumenten te zien uit vooral de zestiende eeuw. Er is ook een paragliding of parapente centrum met een simulator voor de beginnende of de gevorderde parapenter.

In het natuurgebied liggen verschillende boerderijen waar traditionele producten te koop zijn zoals honing, wollen stof of wollen sokken en de lokale kaas Queijo Serra da Estrela, een zachte romige schapenkaas. Kenmerkend voor het gebied is het hondenras cao da Serra da Estrela ook wel de Portugese herdershond genoemd, de honden begeleiden en beschermen de kuddes schapen.

 

 

Landschap Serra da Estrela

 

stuwmeer Covao dos Conchos

Het landschap van de Serra da Estrela is gevarieerd met gletsjerdalen, imposante rotsformaties, rivieren en het stuwmeer Covao dos Conchos met het opmerkelijke gat en de tunnel naar het meer Lagoa Comprida. Kenmerkend zijn verder de culturele landschappen en een gevarieerde flora en fauna. De natuurlijke vegetatie bestaat vooral uit heide, Pyreneeëneik (Quercus pyrenaica), tamme kastanje, venijnboom, grove den en jeneverbes. In het voorjaar zijn er hele velden met wilde bloemen, het is de mooiste periode voor wandelingen maar ook in het najaar is het natuurpark een indrukwekkende  wandelomgeving. In het gebied leeft de endemische Iberische berghagedis, vossen, wilde zwijnen, de wilde kat en de otter.

 

De Estrela is een vogelrijk gebied met onder andere de hop, de grauwe kiekendief, de opvallende rode rotslijster en de slangenarend.

 

De Estrela oftewel de Ster in Portugal, is een mooie omgeving voor een wandelvakantie. In het gebied zijn kleinschalige hotels of pensions, goede wandelroutes, restaurants met veel lokale producten, historische dorpen en een gastvrije bevolking.