Silves

 

Silves Portugal

Silves in Portugal is de oudste stad van de Algarve en een voormalige hoofdstad van de regio. Silves ligt aan de voet van de bergketen Serra de Monchique en 16 kilometer ten noordoosten van Portimao. De historische stad Silves ligt op een heuvel aan de rivier Arade en wordt bereikt via een oude Romeinse brug. Op de heuvel van de stad zijn overblijfselen gevonden uit de kopertijd. In de tijd van de Romeinen werd Silves een grote en belangrijke stad.

Silves had weliswaar geen haven maar werd vanwege de gunstige ligging wel een belangrijke handelsstad, de Arade rivier was bevaarbaar en verbond het binnenland met de Atlantische Oceaan, hierdoor was het vervoer van producten en handel mogelijk. De tweede reden waarom Silves een belangrijke stad werd was vanwege het drinkwater uit de bronnen van het gebergte Serra de Monchique. Later toen het Moorse kasteel werd gebouwd werd er ook een grote cisterne of waterkelder gebouwd om het drinkwater in op te vangen.

 

Bezienswaardigheden Silves

 

Kasteel van Silves

Er zijn veel bezienswaardigheden in Silves, de belangrijkste is het Kasteel van Silves, tevens symbool van de stad met zijn roodstenen muren.

Het Castelo dos Mouros, het Moorse kasteel, is gebouwd tussen de negende en de twaalfde eeuw van rood zandsteen (Gres de Silves). Bij het kasteel van Silves ligt een 60 meter diepe waterkelder en er was zelfs een apart waterbekken voor de honden. De totale oppervlakte van het grote kasteel en de waterkelders is circa 12.000 vierkante meter. De eerste waterbronnen in de stad zijn gebouwd vanaf het jaar 845.

 

 

Voor het kasteel staat een standbeeld van de Portugese koning Sancho I, hij volgde zijn vader Alfonso I van Portugal op en werd gekroond op 9 december 1185 in Coimbra als Koning van Portugal. Na een lange belegering met de kruisvaarders veroverde de koning de stad Silves in 1189, hij noemde zichzelf toen Koning van Portugal, Silves en de Algarve. Sancho I was maar korte tijd koning van Silves want in 1191 veroverden de Almohaden (Berbers) de stad alweer, wel bleef hij koning van Portugal, hij regeerde tot 26 maart 1211.

Kathedraal van Silves

 

De Kathedraal van Silves (Se de Silves) is een nationaal monument en werd oorspronkelijk gebouwd als een moskee tijdens de Moorse overheersing van het Iberisch Scheireiland. Na de Reconquista, de herovering, werd het gebouw verbouwd tot kathedraal. Nu wordt de indrukwekkende Kathedraal van Silves gezien als het belangrijkste gotische monument van de Algarve en de kerk heeft een mooi interieur.

 

Het economisch belang van Silves nam af na het dicht slibben van de rivier Arade en de hoofdstad van de Algarve werd later Faro. In de twintigste eeuw nam het economisch belang van Silves weer toe door de aanleg van de spoorlijn en hoofdwegen, bovendien werd de omgeving een landbouwgebied en een belangrijk centrum van de kurkindustrie. Portugese kurk wordt gezien als een van de beste soorten en Portugal is ook de grootste producent ter wereld. In de Algarve regio en in de Alentejo regio is veel kurkbos, vooral ten zuiden van de Taag rivier groeien veel kurkeiken en is het oogsten waarna de rode stam zichtbaar wordt regelmatig te zien.

 

 

Silves is verder een sfeervol stadje met smalle straatjes, veel mooie huizen en andere gebouwen en terrasjes. Silves ligt op korte afstand van de kust en is net als Lagos een van de vier Cittaslow steden in de Algarve, Cittaslow staat voor een onthaasten mentaliteit en het behouden van de lokale identiteit.