Sintra

 

Sintra Portugal

Sintra ligt op circa 25 kilometer ten westen van Lissabon aan de voet van de berg Sintra in Portugal. Het cultuurlandschap van Sintra is een werelderfgoed, de romantische landschapsarchitectuur van Sintra heeft de ontwikkeling van landschapsarchitectuur in heel Europa beïnvloed. Het gunstige klimaat, de vruchtbare grond en de nabijheid van de rivier de Taag hebben altijd een aantrekkingskracht gehad op de locatie.

 

Het gebied Sintra werd in de negentiende eeuw het zomerverblijf van de Portugese adel en er werden landgoederen aangelegd en meer paleizen en villa’s gebouwd. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het een belangrijke plaats voor muzikanten, componisten, schilders en schrijvers en werden er vooral meer tuinen aangelegd.

 

Het hoogste punt van Sintra ligt op 528 meter hoogte, er zijn archeologische vindplaatsen in het gebied uit het Neolithicum tijdperk, het Chalcolithicum (Kopertijd), de Bronstijd en de IJzertijd en in het gebied staan veel kastelen. Aan de kust van Sintra liggen een aantal mooie stranden en de kaap Cabo da Roca.

 

Bezienswaardigheden Sintra

 

Het Kasteel van Sintra ook wel het Castelo dos Mouros of het Morenkasteel genoemd is een groot middeleeuws kasteel in de wijk Sao Pedro de Penaferrim. Het Moors paleis werd gebouwd in de 8ste en de 9de eeuw en ligt op de top van het Sintragebergte binnen de grenzen van het natuurpark Sintra-Cascais.

 

 

 

 

Het Pena Nationaal Paleis is een mooi voorbeeld van de romantische landschapsarchitectuur in het gebied. Het Pena paleis heeft een overvloed aan bouwstijlen in overeenstemming met de exotische smaak van romantiek. Aan een van de balkons hangt een groot ornament van een Triton, een mythologische Griekse god. Rondom het paleis ligt het Pena park.

 

Paleis van Sintra

Het Paleis van Sintra of het Nationaal Paleis van Sintra ligt in de wijk St. Martin. In het Paleis van Sintra hebben verschillende koningen van Portugal gewoond.

Paleis van Queluz

 

Het Paleis van Queluz is gebouwd in rococo stijl, rondom het paleis liggen verschillende tuinen en fonteinen en vooral het Azujelo tegelwerk is bijzonder mooi.

 

Het Monserrate paleis is een exotische paleisachtige villa gelegen op een heuvel.

 

Het Seteais Paleis is nu een luxe hotel en restaurant maar wel te bezichtigen.

 

Quinta da Regaleira

Het Kapucijner klooster of ook wel het klooster van het Heilig Kruis genoemd is opgericht in 1560. Het was een eenvoudig klooster in het bos waar de cellen van de monniken zijn uitgehouwen in de rotsen.

 

Het Quinta da Regaleira is een groot domein met een paleis, een park met fonteinen en bronnen en een kapel met een ondergrondse crypte. De eerste eigenaar van Quinta da Regaleira was Carvalho Monteiro, hij wilde met zijn domein het roemrijke verleden van Portugal laten herrijzen.

 

In het gebied de “Sacred Mountains” en de “Mountain of the Moon” liggen een aantal belangrijke parken en tuinen. Op de Mountain of the Moon stond vroeger een Keltische maantempel. Parken en tuinen in het gebied zijn onder andere: het Parque de Pena met inheemse vegetatie. Het Convento dos Capuchos, een kloostertuin en de Tuin van de Camelia’s, een Engelse tuin.

 

Cabo da Roca

 

 

De Cabo da Roca is de meest westelijke punt van het vasteland van Europa, de kaap ligt op een hoogte van 140 meter in het natuurpark Sintra-Cascais. De Cabo da Roca is een populaire bezienswaardigheid en wordt soms ook wel “Rots van Lissabon” genoemd. Op een monument bij de vuurtoren is onder andere een dichtregel te lezen van de Portugese dichter Luis de Camoes: “Hier, waar het land eindigt en de zee begint”. De vuurtoren Farol do Caba da Roca is gebouwd in 1772, bij de vuurtoren is een grote parkeerplaats, een souvenirwinkel en een restaurant.