Boekarest

 

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en ligt aan de Dambovita rivier in het zuiden van het land. Het is de grootste stad van het land met circa 1,9 miljoen inwoners, de stad is onderverdeel in zes sectoren en elke sector heeft een aantal districten. Per sector is er een lokaal bestuur met een stadhuis, een burgemeester en een raad met zetels. De stad heeft veel veranderingen ondergaan onder verschillende bewindvoerders en heeft hierdoor een afwisselende architectuur met diverse stijlen met Franse, Oostenrijkse invloeden. Aan het begin van de twintigste eeuw ontstond de nieuw Roemeense Brancovan stijl met oosterse en Italiaanse invloeden.

 

Bezienswaardigheden Boekarest

 

Er zijn veel bezienswaardigheden in de stad, voor een goed overzicht is het raadzaam om met een gids op pad te gaan vanwege de afstanden tussen de bezienswaardigheden.

 

  • In de oude stad liggen lange boulevards zoals de Boulevard Unirii; de Boulevard van de Eenheid met een lengte van circa drie kilometer. Hier ligt het Paleis van het Parlement, een van de grootste gebouwen ter wereld, aan de boulevard liggen veel winkels en de Roemeense nationale bibliotheek. Rondom de boulevard ligt het Plein van de Revolutie, de Nationale Opera en het grote Cismigiu Park. Het Cismigiu Park is een stadspark met circa 30.000 bomen en struiken, veel bloemperken en een rozentuin, sierbruggen, twee grote meren, een wandelpromenade, borstbeelden van Roemeense schrijvers, een speeltuin, een kleine dierentuin en een restaurant.
  • Het Cretulescu Paleis is gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw en is nu het hoofdkwartier van het Europees Centrum voor Hoger Onderwijs van Unesco.
  • De Kathedraal van de verlossing van het Roemeense volk is ingewijd in 2018, het is een grote kathedraal met een hoogte van 120 meter en geschikt voor 5000 bezoekers, waarmee het wereldwijd een van de grootste orthodoxe kerken is.
  • De Arcul de Triumf is een triomfboog, een monument in klassieke Romeinse stijl, gebouwd na de overwinning van de Onafhankelijkheidoorlog en de Eerste Wereldoorlog in 1878. Elk jaar op 1 december op de nationale feestdag van Roemenië is er een militaire parade.
  • Het Koning Michaël I park ligt bij de Arcul de Triumf en rondom het Herastraumeer. In het park ligt het Dimitrie Gusti Nationaal Dorpsmuseum, het is een openluchtmuseum met een dorp met huizen uit heel Roemenië en een weerspiegeling van het traditionele leven van de Roemeense boer. In het park is verder een openluchttheater, een Japanse siertuin, verschillende standbeelden en het Elisabeta Paleis, de officiële residentie van Margareta van Roemenië, haar echtgenoot Prins Radu en haar zus Prinses Maria.
  • Het Roemeens Atheneum is een concertgebouw ontworpen door een Franse architect en gebouwd tussen 1885 en 1888, het Roemeens Atheneum heeft een opmerkelijke bouwstijl, een hoogte van 41 meter en een concertzaal met bijna 800 zitplaatsen.

 

Andere bezienswaardigheden in Boekarest zijn onder andere het Victoria paleis, nu een regeringsgebouw, de middeleeuwse herberg Hanul lui Manuc, een aantal kerken zoals de Patriarchaatkerk en kathedralen en een veel musea waaronder het natuurhistorisch museum met een van de grootste vlindercollecties ter wereld.

 

Het openbaar vervoer in de stad is goed met een internationaal treinstation, gewone bussen en trolleybus, metro, tram en de internationale luchthaven Otopeni.

 

In de stad zijn veel goede hotels en restaurants en mogelijkheden voor een verkenning van de stad met een gids, het bijwonen van een concert of theatervoorstelling of een van de sportevenementen en mogelijkheden voor excursies buiten de stad. Er is een toeristen informatiecentrum aan de Carol I boulevard in sector 2 bij het nationale theater.