Brasov

 

Brasov in Roemenië ligt centraal in het land, 184 kilometer ten noorden van Boekarest,  in het zuidoosten van Transsylvanië en aan de voet van de Zuidelijke Karpaten op een hoogte van 600 meter.

De stad wordt in het Duits Kronstadt genoemd, tot de tweede helft van de negentiende eeuw waren de Duitse Transylvaanse Saksen de grootste etnische groep in de stad, nu zijn de Roemenen de grootste bevolkingsgroep. Het is een kleine stad met een sfeervolle uitstraling en bezienswaardigheden waaronder een aantal historische gebouwen in een mooie groene regio.

 

Bezienswaardigheden Brasov

 

De Zwarte Kerk is de meest opvallende bezienswaardigheid in Brasov, het is historische gezien ook een van de belangrijkste gotische kerken van de regio.

 

In 1689 was er een grote brand in de stad en er bleven van de kerk alleen wat zwart geblakerde muren over en een fresco van de Zwarte Madonna.

 

Er werden restauratie werkzaamheden uitgevoerd maar die werden pas afgerond in 1969, na de brand kreeg het gebouw de naam de Zwarte Kerk. De zwarte kerk wordt nu gezien als een van de belangrijkste heilige gebouwen tussen Wenen en Istanboel en het is de grootste gotische hallenkerk van zuidoostelijk Europa.

 

Het Oude Stadhuis van Brasov staat op het Piata Sfatului, het Stadhuisplein, een groot marktplein in het centrum van de stad. In het oude stadhuis is nu het Regionaal museum gevestigd.

 

De St. Nicolaaskerk is oorspronkelijk gebouwd in 1292 en later herbouwd, deels in barok en deels in gotische stijl. In de kerk zijn fresco’s te zien van de bekende Roemeense schilder en muralist Misu Popp.

 

Het Gouden Hert festival of het Golden Deer festival is een jaarlijks internationaal muziekfestival in de stad Brasov in de periode eind augustus of begin september. Beroemde prijswinnaars van het Golden Deer festival zijn onder andere UB40, Cyndi Lauper en de Scorpions.

 

 

In de bossen rondom Brasov leeft de Europese bruine beer of de bruine Karpaten beer in het wild en regelmatig is de beer waargenomen aan de rand van de stad. In samenwerking met het wereld natuur fonds is er een project om de wolven en beren van de Roemeense Karpaten te beschermen. De stad Brasov is gebouwd rondom de Tampa berg in het zuidelijke deel van de Karpaten. De Tampa berg heeft een hoogte van 960 meter en het grootste deel is een natuurreservaat met beren, vogels, veel soorten vlinders en planten.

 

Er zijn een aantal wandelroutes naar de top van de Tampa en er is een kabelbaan. De vestingwerken van Brasov zijn gebouwd tussen de dertiende en de negentiende eeuw, de muren hadden een lengte van bijna drie kilometer met onder andere een uitgang naar de berg Tampa. Een deel van de bastions, torens en de poorten van de vesting zijn nu nog te zien. Het beroemde kasteel Bran dat bekend staat als het kasteel van Graaf Dracula ligt 30 kilometer ten zuidwesten van de stad, en het kasteel Peles in Sinaia ligt 45 kilometer ten zuiden van Brasov.