Cluj-Napoca

 

Cluj-Napoca in Roemenië ligt in het noorden van het land aan de rivier de Kleine Somes, het is de grootste stad in de historische regio Transsylvanië en de niet-officiële hoofdstad van deze regio. De stad heet officieel Cluj-Napoca maar wordt over het algemeen Cluj genoemd, de toevoeging Napoca zou afkomstig zijn van een Dacische stam uit de Romeinse tijd.

De stad ligt op een hoogte van 340 meter in een heuvelachtige en bosrijke omgeving en aan de uitlopers van het Apusenigebergte. Iets buiten de stad liggen twee natuurreservaten, een aantal bossen waaronder het Hoiabos met het etnografisch museum en een netwerk van catacomben en ten zuiden van de stad ligt het skigebied Feleacu. Ten oosten van de stad ligt de internationale luchthaven Cluj-Napoca, de stad is goed bereikbaar via de nationale hoofdweg en per spoor en in de stad is een goed netwerk van trams en bussen.

 

Bezienswaardigheden Cluj-Napoca

 

De Sint-Michaëlkerk is een rooms-katholieke kerk gebouwd in gotische stijl in de vijftiende eeuw. Het is de op één na grootste kerk, na de Zwarte Kerk van Brasov, in de geografische regio Transsylvanië. Op het Mathias Rex plein voor de kerk staat een standbeeld van Matthias Corvinus Hunyadi, geboren in Cluj in 1443, hij was onder andere koning van Bohemen.

 

De Theotokos kathedraal is een Roemeens orthodoxe kerk gebouwd in Brancovan stijl, een samenvoeging van byzantijnse en renaissance architectuur. De Theotokos kathedraal staat op het Avram Iancu plein bij het nationale theater en werd gebouwd tussen 1923 en 1933. Op het plein voor de kathedraal staat een standbeeld van de Roemeens advocaat Avram Iancu, hij was een van de leiders van de Roemeense beweging tijdens de revolutie van 1848/1849 in Transylvanië en verantwoordelijk voor het Apusenigebergte.

 

 

Het Nationaal theater in Cluj is ook het gebouw van de Opera. Het theater werd tussen 1904 en 1906 gebouwd door de beroemde Oostenrijkse architecten Ferdinand Fellner en Hermann Helmer, die aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw verschillende theaters en paleizen in heel Europa ontwierpen.

 

In de stad zijn een aantal stadsparken zoals het Centrale park met een groot meer en het casino, een botanische tuin, het Opera park en het park met sportfaciliteiten bij de universiteit.

Iets buiten de stad ligt het etnografisch museum. In de stad ligt het Nationaal Museum van Transsylvanische Geschiedenis met een tentoonstelling over de Roemeense cultuur en veel vondsten uit de prehistorie, het Dacische tijdperk, de middeleeuwen en het moderne tijdperk.

 

Er zijn jaarlijks verschillende festivals in de stad zoals het muziekfestival elk jaar op 21 juni, het bierfestival elk jaar in september en het Transilvania International Film Festival eind mei en begin juni.

Cluj-Napoca is een levendige stad en trekt vooral in de zomer veel toeristen, er is een ruime keus in hotels, restaurants en verspreid over de stad is er een actief nachtleven. De stad ligt in een mooie groene omgeving met wandelroutes in het Apusenigebergte.