Donaudelta

 

De Donaudelta ligt in het zuidoosten van Roemenië in een baai van de Zwarte Zee, het is de op één na grootste rivierdelta van Europa na de Wolga-delta en een belangrijk Roemeens Nationaal Park.

 

Het natuurgebied ligt grotendeels in het Roemeense district Tulcea en heeft een oppervlakte van 5800 vierkante kilometer, een klein gedeelte ligt in Oekraïne.

De Doanaudelta is een biosfeerreservaat, een Ramsar wetland en de kernzone met een oppervlakte van ruim 3100 vierkante kilometer is een werelderfgoed. In Oekraïne heeft het aaneengesloten biosfeerreservaat Doenajsky een oppervlakte van ruim 500 vierkante kilometer, het is een gezamenlijk bilateraal natuurgebied.

 

Flora en fauna

 

De Donaudelta is ook gekozen als een van de zeven natuurwonderen van Roemenië. Het natuurgebied heeft een landklimaat en wordt gezien als de zonnigste regio van Roemenië en als de regio met de minste neerslag.

Het is een uniek flora en fauna gebied met veel zeldzame soorten. Er zijn veel drijvende planten zoals waterlelies. De drijvende rieteilanden en het riet bij de oevers zijn ideale broedplaatsen voor vogels. In het natuurgebied leven onder andere de zoogdieren de das (Meles meles), de Europese nerts (Mustela lutreola), de otter (Lutra lutra), de gewone jakhals (Canis aureus) en het knaagdier de gevlekte soeslik (Spermophilus suslicus).

 

In de Donaudelta zijn ruim 300 vogelsoorten waargenomen, er zijn ruim 150 soorten bekend als trekvogel en ruim 160 als broedvogel. Belangrijke soorten zijn onder ander de: dwergaalscholver (Microcarbo pygmeus), roze pelikaan (Pelecanus onocrotalus), kroeskoppelikaan (Pelecanus crispus), ralreigers (Ardeola ralloides), purperreigers (Ardea purpurea), woudaapje (Ixobrychus minutus), roerdomp (Botaurus stellaris), zwarte ibis (Plegadis falcinellus), lepelaar (Platalea leucorodia), zeearend (Haliaeetus albicilla) en de zangvogel snor (Locustella luscinioides).

 

 

Vakantie Donaudelta

 

De Donaudelta is een dunbevolkt gebied en de meeste Roemenen leven hier in de plaats Sulina, een kleine havenplaats met een geïsoleerde ligging die alleen via het water bereikbaar is. In Sulina is een internationale begraafplaats waar opvarenden van gezonken schepen zijn begraven, er is ook een graf van de naamloze piraat en van verdronken minnaars, het is een plaats met interessante legendes over het leven en het einde in de delta.

 

In de omgeving zijn een aantal bezienswaardigheden zoals de kerk in Tulcea, een Romeins klooster, een kasteel en restanten van een Griekse nederzetting.

 

 

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een vakantie in de Donaudelta, er zijn cruises vooral vanuit Tulcea met een kleine boot door de delta of een riviercruise vanuit Nederland over de Donau met een bezoek aan de delta. Het is ook mogelijk om zelf een boot te huren en het gebied te verkennen of om met een gids het gebied te ontdekken en vogels te spotten. In Tulcea en in de omliggende dorpen zijn kleinschalige hotels en pensions en een aantal musea.