Kasteel Bran

 

Kasteel Bran in Roemenië staat bekend als het kasteel Dracula en ligt bij het dorp Bran, 30 kilometer ten zuidwesten van de plaats Brasov in de historische regio Transsylvanië. Kasteel Bran wordt het kasteel Dracula genoemd omdat het lijkt op het kasteel van Graaf Dracula in de roman en het horrorverhaal van de Ierse schrijver Bram Stoker. Graaf Dracula is een aristocratische vampier uit Transsylvanië en door het succes van het boek en de films van het verhaal is de graaf uitgegroeid tot de meest bekende vampier van de wereld. Graaf Dracula is een fictief persoon waarschijnlijk gebaseerd op Vlad III, heerser over Walachije in de vijftiende eeuw. De bijnamen van de vorst Vlad III waren: Vlad Dracula of Vlad de Spietser, hij was een bloeddorstig heerser en berucht om het spietsen van mensen als doodstraf. Vlad Dracula is naar wordt aangenomen geboren in Sighisoara in 1431 en overleden in Boekarest in 1476.

 

 

Het kasteel Bran ligt op een heuvel op een hoogte van 760 meter en is gebouwd in de 14e eeuw tussen 1377 en 1382. Het is een nationaal historisch en architectonisch monument op de grens van de historische regio’s Transsylvanië en Walachije.

Oorspronkelijk werd het gebouwd als een fort, een militaire verdediging op een klif en een belangrijk strategisch punt voor deze regio, pas later werden er torens en een dak met dakpannen toegevoegd. Het fort werd een Koninklijke residentie toen het eigendom werd van Koningin Marie van Roemenië in 1920.

 

Evenementen en toegangsprijs

 

In het kasteel is nu een museum met een permanente collectie kunst en meubels verzameld door Koningin Marie van Roemenië, aan de voet van het kasteel is een klein openluchtmuseum met als onderwerp het vroegere boerenleven in de regio Bran. Elk jaar zijn er verschillende evenementen in het kasteel, de belangrijkste festivals zijn Pasen en Halloween. Het Bran kasteel is 7 dagen per week geopend en trekt jaarlijks veel bezoekers om de legende van Graaf Dracula en de sprookjesachtige sfeer van de omgeving te ervaren of om een van de evenementen te bezoeken. De “Time tunnel” is een geheime tunnel gebouwd in 1930 van het kasteel naar de Koninklijke tuin en bij het kasteel ligt een theehuis en een restaurant met lokale gerechten met bijnamen die verwijzen naar de beroemde vampier Graaf Dracula. De toegangsprijs is 40 lei, dit is 8,40 euro voor volwassenen, kinderen tot 7 jaar gratis toegang en gereduceerd tarief voor studenten en 65+ (2019).